Украински депутат внесе искане за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия

OFFNews 17 март 2014 в 14:47 1898 5

Украински депутат внесе искане за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия

Украински депутат внесе във Върховната Рада законопроект за прекъсване на дипломатическите отношения между Русия и Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.

В законопроекта, изготвен от депутата от Радикалната партия Олег Ляшко, е включена и заявка за присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна трябва да обяви пълна бойна готовност на въоръжените сили, да се проведе всеобща мобилизация на запаса и създаване на отряди за народно опълчение. В същото време Украйна трябва да се обърне към правителствата на САЩ и другите членки на НАТО с молбата за максимална материално-техническа помощ под формата на съвременна техника и въоръжение, се казва още в законопроекта.

Според Ляшко цената за транзит на руския газ на територията на Украйна трябва да стане 500 долара за 1000 куб. м и транзитът временно да се прекрати, ако Русия откаже да плати такава цена.

В законопроекта е записано и че силовите ведомства трябва да приемат строги мерки за прекращаване на сепаратистките действия в Източна Украйна, а Комунистката партия и Партията на регионите трябва да бъдат забранени.

Олег Ляшко предлага освен това да се прекрати излъчването на руска телевизия и разпространението на руски печатни издания в Украйна, тъй като те се използват за инструменти на пропагандната война срещу Украйна.

Гражданите, които участват в сепаратистки митинги, трябва да бъдат лишени от украинско гражданство и да бъдат съдени за държавна измяна, като се предлага и въвеждане на смъртно наказание за предателите, убийците, шпионите, дезертьорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови