UK санкционира Кабаева, баба ѝ, бившата жена на Путин и братовчедите му

Ангел Марковски 13 май 2022 в 14:13 5266 1

Снимка Getty Images

Алина Кабаеева

Великобритания днес разшири списъка със санкции заради войната в Украйна, като записа в списъка най-близките хора на президента Владимир Путин с цел да се засегнаха финансовата му мрежа. В списъка влизат сочената за любовница на Путин Алина Кабаева, баба ѝ Анна Зацеплина, бившата му съпруга Людмила и няколко негови братовчеди. Според британското правителство така се затяга контролът върху президента и неговото обкръжение.

Официалното имущество на Путин е скромно, а начинът му на живот се финансира от заговорническа група от семейство, приятели и елит. Обединеното кралство вече е наложило санкции на повече от 1000 физически лица и 100 юридически лица, включително на олигарси на стойност 117 млрд. паунда

Днес министърът на външните работи Лиз Тръс обяви нови санкции срещу "портфейла" на семейството и приятелите на Путин - тези, които той награждава с държавни постове и богатство в замяна на тяхната безрезервна лоялност.

Путин декларира много скромно имущество: малък апартамент в Санкт Петербург, две Волги ГАЗ-21, една Lada Niva и ремарке Скиф. В действителност Путин разчита на своята мрежа от роднини, приятели от детството и подбран елит, които са се възползвали от неговото управление и на свой ред поддържат начина му на живот, се отбелязва на сайта на британското правителство. Тяхната награда е влияние върху делата на руската държава, което далеч надхвърля официалните им позиции в обществото.

Днешните санкции ще засегнат тази конспирация, която дължи на Путин своето богатство и власт и на свой ред подкрепя Путин и неговата военна машина.

Министърът на външните работи Лиз Тръс заяви:

Разкриваме и се насочваме към сенчестата мрежа, която поддържа луксозния начин на живот на Путин, и затягаме контрола върху близкото му обкръжение. Ще продължим със санкциите срещу всички, които подпомагат и подстрекават агресията на Путин, докато Украйна не победи.

Разточителният начин на живот на Путин редовно е показван, като репортажи разкриват връзки с яхта на стойност 566 млн. паунда и "Двореца на Путин" на стойност 1 млрд. долара - официално собственост на близкия сътрудник Аркадий Ротенберг, който беше санкциониран през декември 2020 г.

Членовете на семейството му формират основния контингент на вътрешния му кръг - получават властови позиции благодарение на принадлежността си към режима. Сред санкционираните днес лица са:

- Алина Кабаева, бивша гимнастичка, олимпийска шампионка по художествена гимнастика. Кабаева се издигна до председател на управителния съвет на Националната медийна група, която според сведенията е най-голямата частна руска медийна компания. Твърди се, че тя има близки отношения с Путин и дори има деца от него. Била е депутат в Думата от партията на Путин "Единна Русия".

- Анна Зацеплина, баба на Алина Кабаева и сътрудник на Генадий Тимченко - дългогодишен сътрудник на Путин, санкциониран от Обединеното кралство на 22 февруари 2022 г., от когото според сведенията е получила луксозен апартамент в Москва.

- Людмила Очеретная, бивша първа дама на Руската федерация и бивша съпруга на Путин. След развода си с Путин през 2014 г. Очеретная се е възползвала от преференциални бизнес отношения с държавни структури.

- Игор Путин, първи братовчед на президента Владимир Путин и руски бизнесмен. Игор Путин е директор на международното морско пристанище Печенга.

- Михаил Путин, руски бизнесмен и роднина на президента Владимир Путин. Михаил Путин е заместник-председател на Управителния съвет на застрахователната компания СОГАЗ и заместник-председател на Управителния съвет на "Газпром".

- Роман Путин, първи братовчед на президента Владимир Путин. Роман Путин открито говори за връзката си с Путин и подчертава как тази семейна връзка е позволила на неговата компания, Putin Consulting, да помага на чуждестранните инвеститори в Русия.

- Михаил Шеломов, бизнесмен и първи братовчед на Путин. Компанията на Шеломов ООО "Акцепт" има общи служители с "Бином" АД - фирмата, регистрирана като собственик на "Двореца на Путин". Чрез фирмата си Акцепт Шеломов е акционер и в банка "Россия", тясно свързана с Кремъл и управлявана от ключови лейтенанти на Путин, санкционирана от Обединеното кралство на 22 февруари 2022 г.

Путин също така традиционно поставя свои доверени лица и верни поддръжници на стратегически позиции в държавата, разширявайки личния си обхват във всички кътчета на руската икономика. Други санкционирани днес са:

- Александър Плехов, близък приятел на Путин. Той се е възползвал от отношенията си с Путин, а компанията му Vital Development Corporation се е възползвала от значително държавно покровителство.

- Михаил Клишин, изпълнителен директор на банка "Россия" и член на Съвета на директорите на СОГАЗ.

- Владимир Колбин, син на приятеля от детинство на Путин и предполагаем негов бизнес партньор, Пьотр Колбин. Владимир се е възползвал и е подпомагал правителството на Русия, действайки като генерален директор на ООО "Морско пристанище Геленджик". 

- Юрий Шамалов, син на Николай Шамалов (санкциониран от Обединеното кралство през 2014 г.) и брат на бившия зет на Путин, Кирил (санкциониран от Обединеното кралство на 24 февруари 2022 г.). Юрий е член на новия елит от деца на най-близките сътрудници на Путин и бързо се издига, за да стане президент на "Газфонд" и член на Съвета на директорите на "Газпромбанк".

- Виктор Хмарин е руски адвокат и бизнесмен, приятел и роднина по сватовство на Путин. Хмарин е собственик на редица предприятия, включително LLC NefteProduktServis, което работи в руския енергиен сектор.

"Днешните санкции изолират членовете на семейството и финансистите, които са дълбоко в обкръжението на Путин, и засилват натиска върху него, докато той продължава безсмислената си инвазия в Украйна. От инвазията насам Обединеното кралство е наложило санкции на над 1000 физически лица и 100 юридически лица, включително на олигарси с нетно глобално състояние от над 117 млрд. паунда", заявят от британското правителство. 

Какво означават британските санкции:

Замразяване на активи

Замразяването на активи възпрепятства всеки гражданин на Обединеното кралство или всяко предприятие в Обединеното кралство да работи с каквито и да било средства или икономически ресурси, които са собственост, държани или контролирани от посоченото лице. Финансовите санкции на Обединеното кралство се прилагат за всички лица на територията и в териториалното море на Обединеното кралство, както и за всички лица от Обединеното кралство, където и да се намират те по света. Те също така предотвратяват предоставянето на средства или икономически ресурси на посоченото лице или в негова полза.

Забрана за пътуване

Забраната за пътуване означава, че на посоченото лице трябва да бъде отказано разрешение за влизане или оставане в Обединеното кралство.

Транспортни санкции

Летенето или кацането на руски въздухоплавателни средства в Обединеното кралство е равно на престъпление и дават на правителството правомощия да изважда от регистъра на въздухоплавателните средства на Обединеното кралство въздухоплавателни средства, принадлежащи на посочени руски физически и юридически лица, дори ако санкционираното лице не е на борда. На руските кораби също така е забранено да влизат в пристанищата на Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови