Уго Чавес в битка за президент на Венецуела

Последна промяна на 07 октомври 2012 в 09:39 704 1

Уго Чавес, Снимка: БГНЕС
Уго Чавес, Снимка: БГНЕС

Уго Чавес се изправя срещу Енрике Карпилес в най-оспорваната президентска надпревара във Венецуела от 14 години насам.

Чавес се завърна на политическата сцена тази година, след като през 2011 г. беше диагностициран с рак. Венецуелския президент се надява на нов шестгодишен мандат, за да продължи социалистическата революция в страната.

Неговият опонент, 40-годишният Енрике Карпилес, е щатски губернатор. Той обещава работни места, безопасни улици и край на връзкарството. През последните осем месеца той успя да обедини опозицията.

Според специалисти той е най-сериозният противник на Чавес за президентския пост от 1998 г. насам. 

Победа на Каприлес би означавала затопляне на отношенията със САЩ и по-голям достъп на петролните компании до най-големите резерви в световен мащаб. Ако властта остане в ръцете на Чавес, това би означавало продължаване на национализацията и консолидиране на контрола върху икономиката.

Около 19 милиона венецуелци имат възможност да направят своя избор между двамата претенденти. В страната са разположени повече от 10 000 избирателни секции. Те ще бъдат охранявани от близо 140 000 войници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2012 в 11:44

Ако залогът е, както пишете - "и по-голям достъп на петролните компании до най-големите резерви в световен мащаб. Ако властта остане в ръцете на Чавес, това би означавало продължаване на национализацията и консолидиране на контрола върху икономиката." - предполагам Чавес няма да има проблем със спечелване на изборите.
Що ми се струва и имам някакви спомени, че преди известно време в щатите правиха национализация на едни банки, а сенатът беше взел едно много "отговорно" и много "пазарно" решение да си напечатат няколко трилиона долара.
Някой ще ми обясни ли как с едно печатане на едни зелени хартийки, които на всичко отгоре са обявени за световна валута - курсът на долара стана все по-стабилен, което позволи пък с тези много стабилни зелени хартийки да се изкупуват активите на останалият свят?
Финансова криза ли? Че тя не е ли само за балъците, дето не могат да си печатат зелени хартийки?