Ударена е контролирана от "Ислямска държава" рафинерия

Последна промяна на 09 март 2015 в 08:30 2893 3

30 души са загинали при въздушни удари на предвожданата от САЩ коалиция срещу контролирана от "Ислямска държава" петролна рафинерия в Сирия, съобщи Ройтерс.

Сред жертвите е имало бойци на "Ислямска държава" и работници в рафинерията, намираща се на североизток от град Тел Абияд близо до турската граница.

Най-малко 40 души загинаха през последните 24 часа при боевете за контрол на стратегическия район.

В същото време продължават боевете между кюрдските сили и бойците от екстремистката групировка около град Тел Тамер в североизточната част на Сирия.

Според телевизия "Ал Манар", цитирана от bTV, жертвите сред сражаващите се само за ден са над 40 души. Убити са и 11 цивилни.

Бойците от ИД са атакували този район в долината на река Хабур, където се намират селата на асирийците. Те са успели да заемат Тел Насри и са се приближили плътно до стратегическата височина Ракаба.

За втори път през последните две седмици въоръжените бунтовници от ИД се опитват да установят контрол над региона, разположен на 40 км от границата с Турция. Тел Тамер има голямо военно значение за джихадистите. Оттам минават пътищата, които екстремистите могат да използват за придвижване към Мосул и Алепо.

Освен това през Тел Тамер минава най-краткият път за изнасяне към Турция на похитения от ислямистите петрол в Сирия, чиято контрабанда е един от източниците им за финансиране.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 20:42

Какъв самолет за n-стотин милиона? Това на снимката е F-15, а те бяха модерни когато излезна "Топгън". А това беше миналото хилядолетие.
Просто чистят складовете от залежали муниции, Горни Лом ги убеди че утилизацията е опасно нещо. И разбира се, тренират пилотите, в обстановка близка до бойната.

09.03 2015 в 11:32

Истината е, че т.нар. "коалиция срещу ИД" използва ситуацията единствено за "тренировъчни полети", от които пилотите им да трупат опит. Не е нормално това нещо да се влачи с месеци и да ни обясняват как със самолет за няколко стотин милиона долара убили 40 човека. Това си е подигравка. Очевидно нямат никакъв интерес скоро да приключат нещата иначе досега щяха 100 пъти да са ги смачкали.

09.03 2015 в 10:54

Рафинерия? Хахаха. С тая скорост и до 3000г. няма да ги бутнете.