"Ислямска държава" унищожава още един древен град

ОFFNews Последна промяна на 07 март 2015 в 16:40 7434 9

Снимка Хатра

Джихадистите от "Ислямска държава" са започнали унищожаването на руините на древния град Хатра в Северен Ирак, съобщава BBC.

От "Ислямска държава" са откраднали златни и сребърни монети, използвани от асирийските крале, но съхранявани в града, каза говорителят на Кюрдската демократична партия Саид Мумузини.

Според иракски професор по археология джихадистите вече са взривили останките от древния град Хатра, както и някои артефакти.

Град Хатра e обявен за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той се намира на около 110 километра от град Мосул, който се води столицата на "Ислямска държава" в Ирак. 

Хатра е основан през трети век преди Христа и е известен с храмовете си.

Това се случва само два дни след като "Ислямска държава" срина с булдозери древния град Нимруд в северната част на Ирак. Тогава ЮНЕСКО определи разрушаването като "военно престъпление".

Джихадистите унищожиха и безценни експонати от музея в Мосул. Те изгориха и около 10 000 книги от Централната библиотека в Мосул, като сред тях имаше и ценни ръкописи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.03 2015 в 08:48

Духчето би ли обяснил защо на всички снимки са с руско оръжие? След като ги снабдява САЩ защо американско почти няма? Или пак си взел мислите на някой "експерт" който не знае, че България и Германия са членки на НАТО.

08.03 2015 в 00:01

До: 1
Нема нефт и стратегически суровини в района -- значи на великите "демокрации" не им дреме ... Нема с кво да се плати сметката за самолетоносачите

07.03 2015 в 22:51

Вуйчо Не лъжи, непросветена синя плюнко,с евтини тролски глупости.

07.03 2015 в 22:28

Спомняте ли си как кадиров - приятеля на путя, събра 1 000 000 мюсюлмани в столицата на Чечня???
Вече е ясно кой стои зад тези ненормалници...

07.03 2015 в 21:08

spirit,искахте САЩ да се оттеглят от Ирак-факт.Расия плаши с вето ,ако американски сухопътни сили решат да се появят в региона,а без санкция на ООН,проблемът ще е още по-голям,защото тук има такова сплитане и натрупване на геополотически интереси,че свят му се завива на човек.А каква е ролята на Иран и срещу каква сделка със Запада, пипето ти не може да знае.(Охлаждането на отношенията САЩ_Израел,как разчиташ на фона на този огромен театър?)А тези приказки за пусканици и намираници са спекула.Просто това оръжие понякога се пленява,както е във всяка война.А къде е ролята на расия?!Целият воюващ терористичен свят радуется на калашници.И не само това.Не лъжи, непросветена червена плюнко,с евтини тролски глупости.

07.03 2015 в 17:52

Чакай да се прицелят в Мека и Медина....

07.03 2015 в 17:45

Юнескуууу какво става :D :D

07.03 2015 в 17:23

Истината около ИДИЛ е много мръсна.Западът не само я създаде, но и в момента продължава да я поддържа.Иракски наблюдатели считат, че ако ръководената от САЩ \"коалиция\" срещу ИДИЛ /\"Ислямска държава\"/ наистина имаше намерение да разбие организацията, тя можеше да направи това за не повече от месец.В действителност, обаче, Западът и Израел подпомагат ИДИЛ, използват я за свои цели, включително продължаване на хаоса в региона и сваляне на непослушното правителство на Асад в Дамаск.Нееднократно е забелязано, че западни самолети хвърлят в териториите, контролирани от терористите, модерно оръжие, боеприпаси и хранителни запаси.Иракските власти са открили в местата, от които терористите са били прогонени, оръжие американско, европейско и израелско производство.Сътрудничеството с Израел не е случайно.ИДИЛ заяви, че няма да води война срещу него, защото в Корана нямало указания в този смисъл. Ако не беше подкрепата на Запада, ИДИЛ нямаше да просъществува дългор а легендата за нейната мощ най-вероятно цели да замаскира тази подкрепа.

07.03 2015 в 17:21

Защо още никой не е взел мерки да спрат ?