“Ислямска държава” унищожи трети археологически обект в Ирак

OFFNews 08 март 2015 в 19:49 3277 1

“Ислямска държава” унищожи трети археологически обект в Ирак

“Ислямска държава” унищожи и разграби предметите от още един древен иракски град. Това е третото подобно нападение на екстремистката групировка срещу културното наследство на Ирак, отбеляза ДПА.

Екстремистите взривиха древните руини на Хорсабад в Северен Ирак, съобщи Джума Абдула, представител на департамента по старинните обекти в провинция Ниневия. Според жители на Хорсабад ”Ислямска държава” е откраднала повечето антични предмети и е взривила други, съобщава БНТ.

Градът е основан като столица на Асирия от крал Саргон Втори през 717 г. преди новата ера. Той е на 15 километра североизточно от контролирания от “Ислямска държава” град Мосул. Хорсабад е известен с издълбаните си каменни барелефи.

По-рано иракското правителство съобщи, че екстремистите са унищожили с булдозери древните градове Нимруд и Хатра. Миналия месец беше публикуван видеозапис на екстремисти, които унищожават големи статуи на 2600 години в Мосул. Според строгата интерпретация на исляма на джихадистката групировка, различните статуи и реликви се смятат за идоли и трябва да бъдат унищожени. Много мюсюлмански учени осъждат действията на групировката.

Международната коалиция, която нанася въздушни удари срещу ”Ислямска държава” в Ирак, трябва да защити археологическите обекти, които джихадистите искат да унищожат, заяви иракският министър на туризма и старинните обекти Адел Фахд аш Ширшаб, цитиран от Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови