Убиха 4-ма от предполагаемите екзекутори на президента на Хаити

OFFNews 08 юли 2021 в 09:51 3106 0

Снимка АП/БТА

В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Моиз, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Тя не даде подробности за шестимата, пише БТА.

Началникът на хаитянската полиция Леон Шарл обаче ги нарече "наемници". Трима полицаи, които били взети за заложници от предполагаемите убийци на президента, били освободени.

Въоръжени нападатели нахлули в резиденцията на Жовенел Моиз край столицата Порт-о-Пренс в ранните часове на вчерашния ден. Групата убила 53-годишния президент, който бе обвиняван от политическите си противници в авторитаризъм, и ранила съпругата му.

Убийците са чужденци, които говорят английски и испански, каза вчера изпълняващият длъжността премиер Клод Жозеф.

Според посланика на Хаити в САЩ Боши Едмон нападателите излъгали, че са агенти на американската Агенция за борба с наркотиците.

Тежко ранената първа дама Мартин Моиз бе откарана на лечение в Маями, в южния американски щат Флорида.

Доминиканската република, с която Хаити си поделя карибския остров Испаньола, затвори границите си със страната. Хаити - най-бедната държава в Западното полукълбо - вече бе изпаднала в тежка криза.

В телефонен разговор с хаитянския премиер американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди подкрепата на Съединените щати за демократичното управление и сигурността в Хаити.

В декларация, приета с единодушие, Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това "отвратително престъпление... да бъдат изправени бързо пред правосъдието". По инициатива на САЩ и Мексико съветът ще се събере днес на извънредно заседание при закрити врата за ситуацията в Хаити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови