Кой е президентът на Хаити Жовенел Моиз и защо бе убит?

Стефан Йончев 07 юли 2021 в 17:42 12882 1

Снимка Getty Images

Президентът на Хаити Жовенел Моиз бе убит в малките часове на нощта при нападение в дома му от неидентифицирани въоръжени мъже.

Кой е той и какво предизвика убийството му?

Моиз е роден през 1968 г. в семейство на търговец и шивачка. Изучава политически науки в столицата Порт-о-Пренс. През 1996 г. се жени за съученичката си Мартин Йосиф, а по-късно през същата година напуска столицата, за да развива селските райони.

Сред първите му бизнеси са магазин за авточасти и бананова плантация. Малко след това започва проект за осигуряване на чиста вода за селските райони. През 2001 г. чрез партньорство с компания Culligan и заеми от финансови институции и частни лица отваря водна централа, обслужваща Северозападнaта и Североизточната област на страната.

През 2004 г. Моиз става член на Търговско-промишлената камара на Северозапада (CCINO). Скоро след това е избран за президент на CCINO. По-късно става генерален секретар на Търговско-промишлената камара на Хаити (CCIH), където допринася за увеличаване на представителството на регионалните търговски камари в националната организация.

През 2008 г. той помага за създаването на Haitian Energy Company, която има за цел да осигури слънчева и вятърна енергия в 10 общини в Северозападния департамент. През 2012 г. в Тру-дю-Нор основава Agritrans и помага за създаването на първата свободна земеделска търговска зона в Хаити.

През 2015 г. президентът Мишел Мартели определя Моиз за новия кандидат за президент от неговата политическата партия, Хаитянската партия на Тет Кале (HPTK).

В кампанията си Моиз популяризира биоекологичното земеделие като икономически двигател за Хаити, чието население е над 50% в селските райони. Той подкрепя политиките, провеждани от Мартели: универсално образование и здравеопазване, енергийна реформа, върховенство на закона, създаване на устойчиви работни места, опазване на околната среда и развитие на Хаити като дестинация за екотуризъм и агротуризъм.

Моиз получава 32,8% от гласовете на първия тур на изборите, проведени на 15 октомври 2015 г., класирайки се за балотаж с втория по резултат Жюд Селестен. Екзитполът, проведен от Института за право и демокрация Хаити Сентинел, показва, че Моиз получава едва 6% от гласовете и много хора определят резултатите като фалшиви. Хиляди излизат на улицата в яростен протест, принуждавайки отлагането на балотажа.

В крайна сметка вторият тур е отменен и се насрочват нови избори за 2016 г. Моиз е избран на първи тур с над 50% от подадените гласове. Той поема управлението на страната още една година по-късно, на 7 февруари 2017 г.

Управлението на Моиз е белязано от нарастване на политическата нестабилност и насилието от престъпни групи, някои от които обвързани с политическите партии в страната, обвинения в корупция, протести и дългогодишен спор за това кога трябва да приключи мандатът му. 

Опозицията в Хаити твърди, че Моиз е трябвало да се оттегли на 7 февруари 2021 г., точно пет години след като предшественикът му слиза от власт. 

Противниците му твърдят, че тъй като Моиз не е успял да проведе парламентарни избори през 2019 г. - и оттогава управлява с указ, след като парламентът е останал без депутати - той е нарушил конституцията на страната от 1987 г.

Моиз и неговите поддръжници отхвърлят този аргумент, като заявяват, че той е взел властта едва през 2017 г., след като печели вторите избори през 2016 г.

Нестабилността се засилва от скандала с компанията Petrocaribe. Изобличена е схема за купуване на кредит на по-евтин петрол от Венецуела. Идеята била да се освободят средства за социални разходи, но парите отиват в джоба на политиците.

По-рано тази година Моиз заяви, че е имало опити за преврат, целящ "да го убие". На фона на вълна от нови протести, за да запази позицията си, президентът нареди 23 души да бъдат арестувани, включително върховен съдия и висш полицейски служител, като същевременно заяви, че не е "диктатор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!