Убиха президента на Хаити (обновена)

Ивайла Сопотенска 07 юли 2021 в 13:50 9704 2

Снимка Wikimedia commons CC ASA 2.0 Generic

Жовенел Моаз (ляво) на среща с Джъстин Трюдо в Лима през 2018г.

Президентът на Хаити Жовенел Моиз е убит при нападение в частния му дом, съобщава премиерът на страната Клод Жозеф, цитиран от Би Би Си.

Жозеф съобщава, че резиденцията на президента в Порт-о-Пренс е атакувана от неидентифицирани въоръжени мъже в 1 ч. през нощта местно време. Някои от тях са говорили на испански.

Президентът е прострелян в главата и е починал на място. Първата дама Мартин Моиз също е простреляна при нападението и е приета в болница.

Жозеф нарече атаката "нехуманен и варварски акт" и призова за спокойствие. По думите му полицията и въоръжените сили са взели под контрол ситуацията със сигурността.

Премиерът допълни, че "са взети всички мерки, за да се гарантира управлението на страната", което в момента поема той.

Убийството съвпада и с вълна от насилие в Порт-о-Пренс, тъй като през последните месеци въоръжени групи се сблъскаха с полицията и помежду си за контрол на улиците, превръщайки много квартали на столицата в забранени за достъп зони.

Всичко това раздвижи страховете от ескалиращи сътресения в обеднялата карибска нация.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън написа в Туитър, че е "шокиран и натъжен от смъртта на Моиз" и нарече убийството "отвратителен акт" и призова за спокойствие. Белият дом нарече убийството "ужасяващо престъпление".

Съседната Доминиканска република разпореди незабавно затваряне на границата си с Хаити.

53-годишният Жовенел Моиз беше на власт от февруари 2017 г. Управлението му беше нестабилно и белязано от обвинения в корупция и често насилствени антиправителствени протести.

По-рано тази година имаше масови демонстрации в столицата и други градове, на които хората искаха оставката му.

Опозицията на Хаити заяви, че петгодишният мандат на Моиз е трябвало да приключи на 7 февруари 2021 г., пет години след като неговият предшественик Мишел Мартели подаде оставка.

Но поради отлагането на изборите с една година Моиз настоя, че му остава още една година от мандата, тъй като е встъпил в длъжност едва през 2017 г.

През февруари тази година, в деня, в който опозицията искаше той да напусне поста си, Моиз заяви, че опитът да бъде убит и свален от власт е осуетен.

Хроничната нестабилност, диктатурите и природните бедствия оставиха Хаити една от най-бедните нации в американския регион и най-бедната в западното полукълбо.

В страната, в която близо 60% от населението вече живее под прага на бедността, се наблюдава увеличаване на престъпленията и отвличанията.
Земетресение през 2010 г. уби над 200 000 души и причини големи щети на инфраструктурата и икономиката.

През 2004 г. бяха създадени мироопазващи сили на ООН за подпомагане на стабилизирането на страната и те се оттеглиха едва през 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

2

Г-н Колев

07.07 2021 в 23:43

Иван Костов, Христо Иванов и Тома Белев са в дъното на нещата. Те са!

2039

1

Срам

07.07 2021 в 15:38

Хаити е сборният пункт за педофили и за трафик на органи от деца! Байдън е един от замесените в тия гнусотии и като решат да си прикриват следите умират президенти!
 
X

Да помогнем на украинските деца!