Убиецът на Шиндзо Абе е син на последователка на църквата на Мун

Тетсуя Ямагами е убеден, че Абе е свързан с религиозната организация

OFFNews 11 юли 2022 в 12:53 1363 0

Снимка Getty Images

Църквата на обединението на Мун, известна с консервативните си възгледи, потвърди, че майката на убиеца на бившия японски премиер Шиндзо Абе е тяхна последователка, предаде японската агенция Киодо.

Тетсуя Ямагами застреля Абе в петък, докато бившият премиер произнасяше предизборна реч на улица в западния град Нара.

Нападателят заяви, че искал да си отмъсти, след като майка му е направила "огромно дарение" за църквата. Според него бившият премиер бил свързан с църквата на Мун - дядото на покойния премиер - Нобосуке Киши - е довел сектата в Япония.

Сега 41-годишният Ямагами твърди, че деянието му няма политически мотиви, след като при задържането му от полицията минути след покушението твърдеше, че е бил недоволен от политиката на Абе и затова е искал да го убие.

Тетсуя Ямагами е повярвал на недостоверна информация в интернет, която го е накарала да насочи омразата си към бившия премиер Нобусуке Киши срещу внука му, заявяват източници, запознати с разследването, предаде БТА.

Църквата на обединението на Мун е основана в Южна Корея, но има множество последователи в Япония и връзки с политици по цял свят. Твърди се, че Киши - премиер на Япония от 1957 до 1960 г., е бил свързан с основаването на политическа група, свързана с тази религиозна организация.

Самият Абе е изпратил послание на събитие, организирано от друга свързана с организацията група. Не е ясно обаче дали действията на дядото на убития бивш премиер наистина са довели религиозната група в Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews