Шиндзо Абе откаран в болница със спряло сърце. Стрелецът: Исках да го убия! (снимки)

Новината предизвика вълна от реакции на държавни лидери по целия свят

Александра Маркарян 08 юли 2022 в 10:50 7526 0

Прострелян, Шиндзо Абе лежи на земята

Снимка БТА/АП

Прострелян, Шиндзо Абе лежи на земята

Шиндзо Абе е в критично състояние в болница. Откаран е в лечебното заведение в състояние на сърдечен и дихателен арест, без да диша и със спряло сърце - пише АП, като се позовава на информация от официални лица. В момента се прави кръвопреливане в опит животът му да бъде спасен, информира по-малкият му брат Нобуо Киши, който е и министър на отбраната.

Най-дълго управлявалият министър-председател на Япония (от 2006 до 2007 и от 2012 до 2020 г.) бе прострелян два пъти в гръб по време на предизборна реч в град Нара, Западна Япония. 67-годишният Абе падна на земята, облян в кръв. Улучен е в гърдите и врата. Получил е значителен вътрешен кръвоизлив.

Обществената телевизия NHK излъчи драматични кадри, на които се вижда как Абе произнася реч пред главната жп гара в Нара. Той стои, облечен в тъмносин костюм, вдигнал юмрук, когато се чува изстрел. След това се вижда как Абе пада на улицата, а няколко охранители тичат към него. Той се държи за гърдите, а ризата му е изцапана с кръв.

Полицията арестува заподозрения стрелец на мястото на шокиращото нападение в страната, известна като една от най-безопасните в света и с едни от най-строгите закони за контрол на оръжията. Той е мъж на 41 години, жител на Нара, казва се Тецуя Ямагами. Казал на полицията, че е недоволен от политиката на Абе и затова искал да го убие, съобщава японската телевизия Ен Ейч Кей. Ямагами е служил във военноморските части на Силите за самоотбрана на Япония, съобщи телевизия "Нихон ТВ".

След стрелбата министър-председателят Фумио Кишида и министрите от неговия кабинет бързо се върнаха в Токио от други предизборни мероприятия в страната. Кишида нарече нападението "подло и варварско". Престъплението, извършено по време на предизборна кампания - която е в основата на демокрацията, е абсолютно непростимо, допълни той. "От все сърце се моля за оцеляването на бившия министър-председател Абе", каза още Кишида от кабинета си, след като пристигна с военен хеликоптер от град Ямагата.

Преди да бъде прострелян, Шиндзо Абе провеждаше кампания преди парламентарните избори в неделя. Либерално-демократическата партия на Абе държи практически монопола върху властта в Япония от края на Втората световна война и нямаше съмнение. В неотдавнашно проучване на общественото мнение партията имаше преднина от 20 пункта пред най-близкия си конкурент.

Въпреки че през 2020 г. се оттегли от поста си поради сериозни здравословни проблеми, Абе остана сериозен властови фактор в партията си.

Появата му в град Нара беше потвърдена от местния клон на партията му само ден преди митинга.

Публични митинги като този на Абе са типични за 20-те дни преди изборите - единственият период, в който кампанията е разрешена според японското законодателство. И макар че висши политици като Абе обикновено пътуват със засилена охрана, нападенията срещу публични личности са изключително редки в Япония.

Реакции

Новината обиколи света и предизвика лавина от реакции.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази шока си по време на речта си на срещата на външните министри от Г-20 в Индонезия с думите, че е "дълбоко натъжен и дълбоко обезпокоен" от стрелбата. "Мислите ни и молитвите ни са с него, със семейството му, с народа на Япония. Това е много, много тъжен момент. Очакваме новини от Япония."

"Шокиран съм и съм натъжен от отвратителната атака" срещу бившия японски премиер Шиндзо Абе, който е "истински приятел, пламенен защитник на мултилатерализма и на демократичните ценности", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Франс прес. "Европейският съюз е с народа на Япония и с (премиера) Фумио Кишида в тези трудни времена", написа Мишел в Туитър.

"Скъпи Шиндзо, бъдете силен! Нашите мисли и молитви са с Вашето семейство и с японския народ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Дълбоко съм шокиран" от нападението срещу Шиндзо Абе, заяви в Туитър генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Британският министър-председател заяви, че е "крайно ужасен и натъжен". Борис Джонсън осъди нападението и увери, че мислите му са със семейството и близките на Абе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови