Турция спира пенсията на Фетхуллах Гюлен и на метежниците

ОFFNews 20 юли 2016 в 17:21 7592 5

Фетхуллах Гюлен.

Турската държава е прекратила изплащането на пенсията и е спряла всички социални права на Фетхуллах Гюлен, който е сочен от Реджеп Ердоган за мозъка зад опита за преврат срещу него, предаде БГНЕС.

Агенцията за социално осигуряване ще премахне пенсията и на всички хора, които имат общо с преврата на 15 юли.

По-късно се очаква се президентът Ердоган в обръщение към нацията да обяви извънредните мерки за излизане от кризисната ситуация след опита за преврат.

Има голяма вероятност те да засягат поправки в Конституцията и наказателните закони, както и закона за държавните служители.

След като до вчера вечерта мащабните уволнения в армията, съдебната система, държавната администрация, университетите и удара по медиите достигнаха 50 000 души, днес чистката продължава.

От постовете си в Министерството на младежта и спорта са отстранени 245 души. Сред уволнените служители в Министерския съвет са и 10 инженери-компютърни програмисти, за които разследващите изясниха, че изнасят секретни данни от сферата на финансовото разузнаване в Туитър под името Фуат Авни. Бившият ректор на университета „18 март“ в Чанаккале проф.д-р Седат Лачинер и брат му доц.д-р Ведат Лачинер бяха задържани днес и след бързо съдопроизводство оставени за постоянно в ареста. Професорът е експерт по тероризъм. С решение на Съвета за висшето образование от работа са отстранени и други трима ректори, още вчера бяха изискани оставките на 1 577 декани на факултети и днес вече са приети.

Председателят на съвета проф. Йекта Сарач съобщи в Туитър, че много бързо освободените от деканите постове ще бъдат заети от нови хора, а и решенията са съгласувани с министъра на образованието. В университета Истанбул заради връзки с групировката на Гюлен са уволнени 95 преподаватели. В Анкара започна разследване по същите подозрения и за оказано пряко съдействие на превратаджиите срещу 900 служители в дирекцията на полицията. По време на ареста на районен полицейски директор в Гюдюл помощник-комисар Мутлу Ч. се простреля с пистолета си и почина в болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови