Турция призова за трайно спиране на огъня в цяла Украйна

Искаме незабавно спиране на несправедливото и незаконно нападение, заяви външният министър Мевлют Чавушоглу

OFFNews 05 март 2022 в 16:28 2633 1

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че спирането на огъня в Украйна трябва да бъде трайно и да бъде на територията на цялата страна, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

Чавушоглу посочи това на съвместна пресконференция в Баку с азербайджанския си колега Джейхун Барамов след среща между двамата и разговори между делегациите на двете страни.

Ние следим с безпокойство развитията в Украйна, заяви Чавушоглу. Искаме незабавно спиране на несправедливото и незаконно нападение. Продължаваме и засилваме усилията ни по този въпрос, отбеляза турският външен министър.

Той каза, че Турция и Азербайджан могат да установят комуникация и имат добри отношения и с двете страни в конфликта.

Турция затваря Дарданелите и Босфора за военни корабиЧавушоглу посочи, че Турция и Азербайджан продължават сътрудничеството си за евакуация на гражданите на двете страни от Украйна. Той добави, че освен това двете страни работят заедно, а също и със страните, с които Украйна граничи на запад, за доставяне на хуманитарни помощи в страната.

Спирайки се на двустранните отношения, Чавушоглу подчерта, че с декларацията от Шуша Турция и Азербайджан са "направили историческа стъпка", като припомни, че тя бе одобрена от парламентите на двете страни. Той добави, че в предстоящия период ще се работи с всички министерства за предприемане на конкретни стъпки по редица въпроси, включително по теми като военно дело, култура, икономика, енергетика и наука.

Чавушоглу изтъкна, че въпреки пандемията от COVID-19 търговският стокообмен между двете страни е достигнал 5 милиарда долара, като целта е той да бъде повишен до 15 милиарда долара.

С оглед постигане на тази цел той подчерта важността от разширяване на обхвата на преференциалното търговско споразумение и започване на преговори за споразумение за свободна търговия.

Чавушоглу заяви, че Анкара подкрепя предложението на Азербайджан към Армения за всеобхватно мирно споразумение. Той изрази надежда, че Армения ще отговори положително на предложението.

Чавушоглу отбеляза също, че Турция координира с Азербайджан стъпките, които предприема за нормализация на отношенията с Армения. Основната ни цел е добросъседските отношения в района да продължат в рамките на международното право, добави турският външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!