Турция потвърди: Давутоглу няма да идва в София заради визита в Сочи

OFFNews 06 февруари 2014 в 09:56 2016 1

Турският външен министър Ахмед Давутоглу е отложил посещението си в България заради Зимната олимпиада в Сочи, съобщи говорител на турското външно министерство и определи като спекулации вчерашните коментари в турски вестници.

Турският вестник Today's Zaman разпространи информацията, че визитата е отменена в последния момент, защото турският дипломат №1 получил отказ за среща с Росен Плевнелиев. Визитата бе планирана по покана на българския външен министър Кристиан Вигенин. Според изданието това създавало напрежение между България и Турция.

Давутоглу ще придружава премиера Реджеп Ердоган на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Сочи на 7-и февруари и това наложи да отмени в последния момент визитата в България, каза говорителят и подчерта, че програмата му за София е била уточнена с българската страна. Продължавали консултациите за набелязване на нова дата за посещението.

Според турското външно министерство коментарите в някои местни медии относно това решение не отговарят на истината и са спекулации.

Медийният орган на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен - вестник "Заман", който е сред водещите опозиционни на турското правителство вестници писа, че Ахмед Давутоглу отложил посещението си в София, понеже не му била уредена среща с президента Росен Плевнелиев. Същият вестник остро разкритикува турския външен министър заради това решение.

Ахмед Давутоглу е автор на стратегията за нулеви проблеми със съседите, но решението му внесе напрежение в турско-българските отношения, коментира "Заман".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови