Турският външен министър отмени визитата си в България

Александра Маркарян 05 февруари 2014 в 07:47 7828 16

Ахмед Давутогл

Турският външен министър Ахмед Давутоглу отмени визитата си в България по покана на българския си колега Кристиан Вигенин. Причината е, че му е била отказана среща с президента Росен Плевнелиев, пише "Today's Zaman".

Визитата, планирана за 6 и 7 февруари, е отменена само няколко дни, преди да се състои.

Говорителят на турския външен министър официално обяви, че срещата е отложена по желание на двете страни и допълнително ще бъдат съобщени нови дати. След реплика, че изглежда странно визитата да бъде отменена само няколко дни, преди да се състои, говорителят отговори, че в днешни дни скоростта на комуникационните технологии често налага промени в "последната минута".

Неназован дипломатически източник обаче заявява пред Today's Zaman, че тя е била отменена по настояване на Данутоглу и причината е била отказът от среща с президента Плевнелиев.

"Освен с българския си колега Давутоглу е поискал да се срещне и с българския президент. Когато му е било казано, че среща с президента не е възможна, той отмени визитата", заявява източникът пред Today's Zaman.

Това създава напрежение в отношението между двете страни, отбелязва изданието.

Говорителят на Българското външно министерство Ивайло Кашканов потвърди пред OFFNews, че посещението е било отменено. Колкото до причините, той уточни само, че е станало по молба на турската страна.

Малко по-късно от МВнР изпратиха до медиите съобщение, в което се казва, че посещението е било договорено при визитата на Кристиан Вигенин в Анкара през октомври 2013 година.

В процес на уточняване са дати и програма на посещението на министър Давутоглу.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!