Давутоглу отложил визитата си в София, за да се срещне с Путин в Сочи

Юлиан Христов 05 февруари 2014 в 14:28 1645 5

Турският външен министър Ахмед Давутоглу е отложил посещението си в София на 6 и 7 февруари, за да може да отиде на откриването на олимпийските игри в Сочи, а не защото българският президент Росен Плевнелиев му е отказал среща, научи OFFNews.

Версията, че визитата е отменена в последния момент, защото турският дипломат №1 получил отказ за среща с Плевнелиев бе тиражирана от турското издание Today's Zaman. Визитата бе планирана по покана на българския външен министър Кристиан Вигенин. Според изданието това създавало напрежение между България и Турция.

Говорителят на турския външен министър официално обяви, че срещата е отложена по желание на двете страни, като допълнително ще бъдат съобщени нови дати. След реплика, че изглежда странно визитата да бъде отменена само няколко дни, преди да се състои, говорителят отговори, че в днешни дни скоростта на комуникационните технологии често налага промени в "последната минута".

По информация на OFFNews всъщност турският премиер Реджеп Тайип Ердоган настоял Давутоглу да пътува с него за Сочи, където се очаква двамата да имат и среща с руския президент Владимир Путин.

От турската страна са поискали визитата да бъде насрочена за друга дата, след съгласуване. 

По-рано днес говорителят на българското външно министерство Ивайло Кашканов потвърди пред OFFNews, че посещението е било отменено. Колкото до причините, той уточни само, че е станало по молба на турската страна.

От администрацията на президента Плевнелиев излязоха с коментар по повод интерпретациите за отказа на срещата в медиите, в което се казва:

По повод журналистически въпроси и различни интерпретации, прессекретариатът на държавния глава информира, че посещението на министъра на външните работи на Република Турция е отложено заради несъвпадение в графиците и на двете страни и поради възникнала необходимост министър Ахмет Давутоглу да пътува за Сочи с премира на Република Турция Реджеп Ердоган. Публикуваните интерпретации в български и турски медии за причините за отлагане на посещението и за евентуално отражение върху двустранните отношения са неточни. Отлагането на посещението няма връзка със случаите на задържане на товарни автомобили на българо-турската граница. Визитата е елемент от подготовката на съвместното заседание на правителствата на Република България и Република Турция. В процес на съгласуване са нови дати за посещението на турския външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови