Турция отрече да е пращала войници в Сирия

OFFNews 15 февруари 2016 в 12:25 2951 2

Исмет Йълмаз

Турският министър на отбраната на Исмет Йълмаз отрече обвиненията, че страната му е изпратила войници в Сирия през уикенда и заяви, че дори не е обсъждано подобно действие, съобщава Ройтерс.

Правителството в Сирия обяви, че в събота в страната са влезли 12 тежковъоръжени джипа превозващи около 100 военни, сред които е имало и подчинени на Анкара. Счита се, че те са превозвали провизии и боеприпаси за бунтовниците, борещи се срещу Дамаск.

"Не е вярно... Не е обсъждано турски войници да влизат в Сирия", каза Йълмаз пред парламентарната комисия в Турция, след като беше попитан за обвиненията на сирийския външен министър, изпратени в писмо до Съвета за сигурност на ООН.

Турската армия бомбардира цели, които са под контрола на кюрдската милиция YPG в Северна Сирия през уикенда, след като тя превзе военно-въздушна база, намираща се на север от град Алепо, усложнявайки допълнително конфликта в страната.

Анкара счита групировката за продължение на Кюрдската работническа партия, която в продължение на 31 години се бори за автономия на Югоизточна Турция. От своя страна САЩ не счита YPG за терористи и ги подкрепя в борбата срещу Ислямска държава.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу настоя милицията да се изтегли от зоните, които бунтовниците превзеха.

Исмет Йълмаз също отрече твърденията, че самолет на Саудитска Арабия е кацнал в базата Инчирлик, за да се включи в борбата срещу Ислямска държава, но потвърди, че е взето решение Рияд да изпрати четири изтребителя Ф-16. 

Същевременно турски войник беше убит в неделя вечер след сблъсък между силите за сигурност на страната и група въоръжени мъже, опитващи се да влязат нелегално в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!