Турция отново поиска САЩ да екстрадират Фетхуллах Гюлен

OFFNews 02 август 2016 в 13:49 5066 2

Снимка Reuters

Турция е отправила второ официално искане към САЩ да арестуват живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото Анкара смята, че стои зад неуспешния опит за преврат на 15 юли.

"С първия ни документ отговорихме на въпросите защо е неотложен арестът на Фетхуллах Гюлен. Написахме "Има сериозни твърдения и изявления, че Фетхуллах Гюлен е замесен в опита за преврат. Затова той трябва да бъде арестуван незабавно и разполагаме със сведения от разузнаването, че той може да избяга в трета страна" и го изпратихме", заяви турският правосъден министър Бекир Боздаг, цитиран от "Хюриет". 

Според Боздаг би било правилно проповедникът да бъде екстрадиран в Турция. Той посочи и необходимостта от справедлив процес. Министърът каза, че Гюлен не би могъл да избяга от САЩ без одобрението и разрешението на американските власти. 

Ако той избяга, това означава, че Съединените щати са си затворили очите или са дали разрешение, защото пребиваването му в Пенсилвания се следи отблизо от  щатските сили за сигурност и разузнаване, твърди Боздаг. 



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!