Турция обяви, че е елиминирала ''мозъка'' на големите пожари от 2021

OFFNews 24 юли 2023 в 16:20 2223 0

Елиминираният инициатор на пожарите

Снимка Екранна снимка - Хюриет

Елиминираният инициатор на пожарите - най-вляво

Турските сили са ликвидирали заподозрения организатор на горските пожари, които опустошиха Южна Турция през 2021 г., съобщи турското издание "Хюриет".

Операцията е проведена в Ирак, където Озгюр Алпарслан, с кодово име Özgür Şoreş, е бил набелязан и неутрализиран от полеви агенти на Националната разузнавателна организация (MİT), посочва изданието.

Алпарслан, основател на групировката "Децата на огъня", свързана с терористичната организация ПКК, е бил приоритетна цел и е в категория "зелено" в списъка на издирваните лица на Министерството на вътрешните работи. Предполагаемото му участие в организирането на опустошителните пожари, които започнаха в района на Анталия, Манавгат, на 28 юли 2021 г. и впоследствие се разпространиха, за да погълнат над 150 000 хектара гори в Мугла, Мерсин и Хатай, предизвика общонационално издирване.

Задълбоченото разследване на MİT разкрило, че Алпарслан е дал и заповед за опустошителните действия, като е възнамерявал да саботира гражданския живот и да посее хаос в Турция, предава "Хюриет". Освен това се смята, че той е отговорен за улесняването на прехвърлянето на членове на организацията, както и на оръжия, боеприпаси и взривни устройства в страната. Властите го свързват и с планирането на операции в големи градове.

За всяка информация, която доведе до залавянето му, беше предложена значителна награда от 2 милиона турски лири (74 000 долара).

Междувременно, в рамките на отделна операция, Министерството на отбраната потвърди неутрализирането на петима членове на ПКК в района на Метина в Северен Ирак, пише още изданието.

Турция гори: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки (снимки)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!