Турция гори: 8 жертви, 150 ранени в пожарите. Спасяват туристи от Мармарис и Бодрум с лодки (снимки)

Различно е, никога не съм виждала това преди. Никога не съм виждала такова опустошение - казва жена, преди да бъде евакуирана

OFFNews Последна промяна на 02 август 2021 в 12:02 18452 0

Снимка Getty Images

"Нещо е различно, защото никога не съм виждала това преди. (...) Имали сме малки пожари, но никога не съм виждала такова опустошение. И не е само тук. Навсякъде е."

Жената се разплаква, докато говори пред репортер. Намира се на лодка на брега в турския курорт Мармарис. Малко по-късно ще бъде евакуирана, заедно с други туристи от Великобритания, местни жители и работещи в турски хотели.

В пламъци е не само Мармарис. Гори целият югозападен вилает Мугла, където се намира курортът. През почивните дни евакуират хора и от Мармарис, и от Бодрум. Идват частни лодки, за да ги спасят, докато пламъците пълзят към къщи, хотели и към брега.

Въздухът е плътен, жълто-оранжево-червен. Хората дишат пепелта, в която са се превърнали доскорошните гори, и трудно различават силуетите в гъстия пушек.

Властите се борят с горските пожари от почти седмица. Повече от 120 вече са под контрол, но местни и пристигащи от чужбина пожарникари все още се опитват да надделеят над други 7.

Потвърдена е смъртта на 8 души. Над 150 са пострадали.

Разследващи се опитват да установят дали някои пожари са били подпалени умишлено. Задържан е един човек, заподозрян в подпалвачество.

ЕС изпращат три самолета за гасене на пожари - съобщи днес европейският комисар за управление при кризи Янез Ленарчич. Испания ще предостави два, Хърватия - един.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови