Турция готова веднага да започне строежа на "Турски поток"

OFFNews 08 август 2016 в 16:08 3671 3

Турция е готова незабавно да направи първите стъпки за реализацията на проекта "Турски поток". Това обяви в интервю за ТАСС турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ден преди срещата с руския му колега Владимир Путин.

Ердоган допълни, че по-голямата част от газа за Турция идва от Русия - 12,5 млрд. кубически метра към края на юли 2016 г. 

Решението да се строи "Турски поток" вместо "Южен поток" беше обявено от руския президент Владимир Путин през декември 2014 г. 

Преговорите за проекта срещнаха редица трудности през лятото на миналата година, защото двете страни не успяха да се разберат окончателно за цената на руския газ. Проектът обаче беше замразен след свалянето на руския самолет Су-24 от турски военни през ноември миналата година. 

Свалянето на самолета охлади значително отношенията между двете страни, които обаче бяха затоплени през последните седмици, след като Ердоган официално изрази съжалението си за свалянето на руския самолет. 

Веднага след това Путин премахна и ограниченията за пътуване на руски туристи в Турция. 

Двамата се уговориха и за среща, която трябва да се състои утре. Това ще е първата среща на Путин и Ердоган от ноември миналата година. 

В същото време в руските медии цитираха изказване на премиера Бойко Борисов, според което България и Русия ще създадат работна група за възраждането на проекта "Южен поток", като според новата ревизия на проекта газопроводът ще стига до хъб "Балкан" на родното крайбрежие. 

Преди дни ЕК обяви с писмо, че такова развитие е допустимо, но само ако се спазят разпоредбите на Третия енергиен пакет. Русия пък продължава да настоява Брюксел да направи изключение за този проект. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

08.08 2016 в 17:01

С рубли дойде на власт, с рубли ще си тръгне.

15614

1

OTBPAT

08.08 2016 в 16:36

Първите стъпки в тези потоци обичайно остават и последни :) Ние знаем...
 
X

Да помогнем на украинските деца!