"Газпром" готова за нов диалог за "Турски поток"

OFFNews 28 юни 2016 в 16:32 3523 4

Руската компания "Газпром" обяви, че е готова за подновяване на диалога с Турция за реализирането на проекта "Турски поток". 

Информацията идва само ден след отправените от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на руския му колега Владимир Путин извинения за свалянето на руския самолет от турските ВВС. 

Според турски медии в края на седмицата са възможни и първите преговори между външните министри на двете страни - Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров, по време на срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Сочи на 1 юли.

Двамата разговаряха за последен път в началото на декември 2015 г. в много напрегната атмосфера.

Според говорителя на руския президент Владимир Путин в писмото си Ердоган се е извинил за смъртта на руския пилот, каквото е и едно от условията за нормализиране на връзките между двете страни. Говорителят на Ердоган обаче уточни, че в писмото са изказани съболезнования към семейството на пилота, а не на руската държава, като е използван изразът "съжаляваме", а не "извиняваме се". 

По повод осъществяването на "Турски поток" преди дни говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов обяви, че компанията е готова да преговаря с Анкара, но след предоставени предварителни гаранции от ЕС, че тръбопроводът отговаря на изискванията, ще бъде приоритетен за ЕС и ще бъде продължен на територията на страните членки, в това число Гърция и България. 

Путин пък подчерта, че не е прекратил окончателно "Турски поток" и осъществяването му зависи предимно от Брюксел. 

Турция е вторият по големина купувач на руски газ, а Русия е най-големият доставчик за страната - около 28-30 млрд. куб. м от 50 куб. м годишно. 

Доволни от подновяването на сътрудничеството между двете страни са туристическите компании, които се надяват в най-скоро време руски туристи да започнат да пътуват отново към Турция, след като Русия въведе санкции на Анкара. 

През 2014 г. Турция е посетена от 4.4 млн. руснаци, от които туристите са около 3.3 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови