Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Турската полиция арестува близо 100 човека за връзки с Фетхуллах Гюлен

OFFNews 18 април 2016 в 13:45 3439 0

Полицията в Турция е арестувала близо 100 човека, обвинени във финансови връзки с ислямския проповедник и противник на президента Реджеп Ердоган Фетхуллах Гюлен, предава Ройтерс.

Операцията е част от разследване относно финансирането на групировката на Гюлен, което се оценява на 17 млн. долара. Проведена е в девет области, като фокусът е най-вече върху Истанбул.  Засега са арестувани 88 човека, а общо има издадени заповеди за задържане на 140. 

Сред задържаните има служители, включително висшестоящи такива, на основаната от последователи на Гюлен Bank Asya, която бе национализирана през миналата година. 

Президентът обвинява Гюлен в ръководенето на "паралелна държава". Според Ердоган проповедникът, който се укрива в Щатите от 1999 г., използва връзки в съдебната система, полицията и медиите, за да дестабилизира властта.

Близките отношения между двамата бяха прекъснати през 2013 г., когато приближени на Фетхуллах Гюлен полицаи и прокурори започнаха разследване върху обкръжението на президента. Като резултат последваха уволнения или оставки на съдии, прокурори и полицай, свързани с проповедника.

Властите спират медии и бизнеси с връзки към движението на Гюлен. В началото на миналия месец те поеха контрола на най-големия опозиционен вестник "Заман".
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews