Ердоган с ултиматум към ЕС заради бежанците

OFFNews 07 април 2016 в 14:25 4173 5

Турският президент Реджеп Таип Ердоган заяви, че Анкара ще спре да прилага постигнатото с Европейския съюз споразумение за бежанците, ако Съюзът не изпълни обещанията си, предава Ройтерс.

Според влязлото в сила от началото на седмицата споразумение пристигналите от Турция в Гърция нелегални емигранти ще бъдат връщани на турска територия. От своя страна Европа се задължава да приема от Турция сирийски бежанци в съотношение 1 към 1. Европейският съюз трябва да изплати на Анкара 6 млрд евро.

В понеделник от гръцкия остров Лесбос бяха депортирани първите емигранти

Напрежението за Турция не се изчерпва само с бежанската вълна. Страната е засегната както от вътрешни конфликти с бойци на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), които поеха отговорност за някои от кървавите атентати от началото на годината, така и от военните действия в Сирия и Ирак. 

По-рано днес турски военни са ударили цели на ПКК в близост до границата с Ирак. Операцията е извършена в югоизточния град Юксекова, както и района около град Зап в Северен Ирак.

Артилерийски обстрел от Сирия пък порази къща в центъра на турския град Килис, като рани поне трима. Това не е първият подобен случай за населеното място. През март двама загинаха след обстрел от страна на Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!