Тримата българи, арестувани за шпионаж в Лондон, са действали като поддръжка. Представяли се за журналисти

OFFNews 16 август 2023 в 10:01 3605 0

колаж

Снимка Колаж OFFNews

Така изглеждат британските вестници днес.

Тримата българи, арестувани във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия, най-вероятно са действали като мрежа за поддръжка, смята бивша служителка на британското разузнаване.

Според британската телевизия "Скай Нюз" те остават в ареста, а мярката им за неотклонение предстои да бъде гледана. Българите вероятно ще се изправят пред съда през януари. Ако бъдат признати за виновни, могат да получат между 10 г. и 14 г.

При разследването през февруари са арестувани общо 5 души, но бе обявена самоличността само на тримата българи Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Заедно с тях са арестувани и 2 жени на 32 г. и 29 г., но те са били освободени по-късно.

Групата е притежавала фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

"Таймс" пък твърди, че българите са използвали фалшиви прескарти и брандирани дрехи за извършване на операции по наблюдение. Смята се, че са се представяли за журналисти от Discovery и National Geographic. Данните в полицията дошли от МИ-5. Ръководител на групата бил 45-годишният Русев и това ставало от къща за гости в Норфолк. Следователите са открили в стаята му оборудване за изработване на фалшиви документи.

Изданието твърди още, че тримата българи вече са пуснати под гаранция, след като са им повдигнати обвинения за притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения".

Вчера стана ясно, че Орлин Русев е бил съветник в българското Министерство на икономиката и енергетиката и в Българския енергиен холдинг малко преди да се установи в британската столица.

Българите са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, разположен на миля от военната база на RAF Northolt, съобщава "Телеграф". Въпросната база често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Според "Дейли Телеграф", който се позовава на един от съседите, Бисер Джамбазов се е опитал да монтира огромна сателитна чиния отстрани на къщата.

Вчера българската прокуратура съобщи, че тримата са разследвани за шпионаж и в България от март тази година. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, който е уведомил властите за дейността на триото, което пребивава в Лондон от 2009 г. Подозрението е, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на Грозев в периодите му на кацане и заминаване от страната.

В информацията на Софийската градска прокуратура се казва, че "ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика