Трима от пленените моряци "признават" вината на Украйна във видео, пуснато от Русия

OFFNews 27 ноември 2018 в 15:35 7191 3

Руската ФСБ пусна видео с трима от пленените украински моряци в Керч. 

Видеото съдържа изказвания на Андрей Драч, Сергей Цибизов и Владимир Лесовой. 

Във видеото Цибизов и Драч обясняват, че украинските кораби са навлезли в руски води, преди да бъдат обстреляни от руски кораби.

Владимир Лесовой пък казва, че "съзнателно е игнорирал" сигналите от руската страна и е осъзнавал, че "действията на украинските кораби са провокация". 

На видеото обаче ясно се вижда, че Лесовой чете предварително подготвен текст.  

Командирът на украинските военноморски сили Игор Воронченко обяви, че тримата моряци са били заставени да дадат лъжливи показания. 

"Екипажите на корабите сега се намират на различни места. Трима военни, които са бяха ранени, се намират в болница в град Керч. Корабите се намират в базата, където са катерите на ФСБ. И вече има определени доказателства за даване на лъжлива информация от нашите моряци", каза Воронченко пред телевизия ICTV, цитиран от УНИАН. 

Той е категоричен, че тримата моряци са дали показания под психологичеко и физическо въздействие. 

"Аз познавам тези моряци от "Никопол", те винаги са били честни професионалисти. И това, което казват сега, не е истина", казва още той. 

По думите му с тях вече са се срещнали адвокати. 

Той допълни, че двама от тях са от Крим и родителите им още живеят на полуострова, заради което върху тях ще се оказва натиск. 

Воронченко коментира и разпространена от ФСБ информация, според която на борда на украинските кораби е имало агенти на тайните служби. "Те могат да кажат, че сме долетели от небето на космически кораб", обяви той по този повод. 

Чрез адвокатите командирът на украинските ВМС предал и писмо на пленените войници. 

"Разбирам колко ви е тежко сега. Всички военни моряци от ВМС с разбиране се отнасят към така наречените показания, които се опитват да изтръгнат от вас. В крайна сметка методите на руските спецслужби за никого не се явяват тайна. Аз самият минах през това през 2014 г. и добре знам какво значи да си в плен и какво стои зад казаните от вас думи по време на разпита", посочва в писмото Игор Воронченко. 

По думите му най-важната задача сега е моряците да бъдат върнати у дома, за което Украйна полага всички възможни усилия.

"Вие действахте в рамките на закона, професионално, в съответствие с нормите на международното морско право и действащите договори. Законът, правото са на наша страна и това го разбира целия свят. Да чувствате страх е нормално. Най-важното е да вярвате в силата на духа си, да пазите достойнството си и да разбирате, че зад вас стои Украйна и целия цивилизован свят", посочва още той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

3

Диди

28.11 2018 в 13:03

Украйна все още не вдява, че партньорството не означава и жертвоготовност.

10372

2

elbarbudo

27.11 2018 в 18:04

ФСБ пречупи храбрите украински бойци твърде бързо, може би не са толкоз храбри? Да викнем дружно - ЦЕ ЗРАДА!!!