Трима арестувани в Бангладеш по подозрение за убийство на блогъри

OFFNews 18 август 2015 в 15:01 1912 1

Полицията на Бангладеш е арестувала трима заподозрени за убийството на двама видни местни блогъри, съобщава Си Ен Ен. Един от задържаните е британски гражданин.

Убитите са Авиджит Рой (Avijit Roy) и Анант Биджой Дас (Anant Bijoy Das). Двамата, заедно с още поне двама души, са публикували критични текстове за исляма и са били убити по-рано през тази година.

За тримата арестувани се подозира, че са фанатици, които принадлежат към ислямската екстремистка организация в Бангладеш "Ansarullah Bangla Team". Властите са споделили информация, че единият заподозрян е 58-годишен британец и се казва Тухидур Рахман (Touhidur Rahman). Според паспорта му той е пребивавал в Обединеното кралство между 1990 и 2005 г. Рахман е заподозрян, че именно той е планирал убийството на двамата блогъри.

Другите двама заподозрени са граждани на Бангладеш на име Садек Али Миту (Sadeq Ali Mithu) и Аминул Молик (Aminul Mollik).

Председателят на мрежата от блогъри и онлайн-активисти в Бангладеш Имран Саркър (Imran Sarker) приветства арестите на тримата заподозрени. Според него обаче степента на замесеност на арестуваните заподозрени не е съвсем ясна. "Членове на нашата група все още получават смъртни заплахи", казал той.

Убийствата на двамата блогъри-атеисти не са единствените посегателства срещу свободата на словото в Бангладеш. През февруари блогър от американски произход, но роден в държавата, на име Рой е бил заклан в гърба с мачете и ножове по време на панаир на книгата. Месец по-късно 27-годишният Вастигур Рахман (Washiqur Rahman) е бил намушкан до смърт от двама мъже с ножове и сатър. През май 32-годишният блогър Дас е бил убит отново с ножове и мачете пред дома си, когато излизал за работа. След по-малко от две седмици е бил убит и блогър на име Нилой Нийл (Niloy Neel).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!