Трета ударена руска база в рамките на денонощие, този път в Курск (видео)

OFFNews 06 декември 2022 в 07:38 7395 5

Снимка УНИАН

Трета поредна атака на безпилотен дрон по руска база в рамките на 24 часа. Ударената база се намира в Курск, близо до границата с Украйна. Възпламенил се е резервоар с гориво, но огънят е овладян и пострадали няма, съобщи УНИАН. 

Вчера Москва обвини Киев за взривовете в двете военни летища Дягилево и Енгелск, които се намират на стотици километри от фронтовата линия. При взривовете са загинали трима души, а други четирима са били ранени.

Според губернатора на Курска област Роман Старовойт среднощната атака с дрон е предизвикала пожар на резервоар за съхранение на гориво. 

"Резервоар за съхранение на нефт избухна в пламъци в резултат на атака с дрон близо до летище Курск. Няма жертви. Пожарът е локализиран. На мястото работят всички специални служби", съобщи Старовойт.

Междувременно очевидци съобщават, че атаката с дрон е предизвикала мащабен пожар. Жителите на няколко района на града виждат пожара от летището. Впоследствие руското военно министерство уточни, че атаката е била нанесена с безпилотни дронове, които в последствие са били прихванати и унищожени.

Украйна не е поела отговорност за случилото се, а лаконичният коментар на Киев бе, че това е "карма" в резултат на руската инвазия. Русия отговори на удари като нанесе множество масирани удари из цяла Украйна.

След първите два инцидента в „Дягилево“ и „Енгелс“ CNN коментира украинската безпилотна програма и разработката на дронове с по-голям обсег. Сателитни изображения от понеделник показаха, че в резултат на нападения срещу военните летища са нанесени щети на руски военни самолети. Украинското военно министерство не е коментирало официално експлозиите до този момент, а правителството в Киев не е признало че е добавило дронове за далечни атаки към своя военен арсенал.

Телевизията обръща внимание обаче на няколко съобщения на държавния оръжеен производител "Укроборонпром" от последните няколко седмици. Оръжейниците на Кие посочиха няколко пъти, че са близо до завършване на работата по нов дрон с голям обсег.

През октомври от "Укроборонпром"публикуваха заедно с изображение на нещо, което изглежда като част от структурата на дрон: „Обхватът е 1000 км, теглото на бойната единица е 75 кг (165 паунда). Нанасяме последните щрихи.“

Месец по-късно, на 24 ноември, "Укроборонпром" публикува друг статус: "Следващият етап от тестването на безпилотния летящ апарат - От името на началника на Генералния щаб се готвим за летателни изпитания под действието на радиоелектронна борба". Снимката акцентира върху надпис върху това за което се предполага, че е дрон – църковнославянското „аз воздам“, т. е. ще въздам справедливост.

В събота, по-малко от 48 часа преди атаките срещу първите две руски летища, говорителката на "Укроборонпром" Наталия Сад беше цитирана от Укринформ да казва, че „редица етапи от успешни тестове са завършени“.

„В съответствие с инструкциите на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна преминаваме към етапа на тестове, включващи среда за водене на електронна война“, коментира тя.

Въпреки тези детайли, привлекли вниманието на CNN няма публични индикации, че въпросният дрон е бил подготвен за използване или е участвал в експлозиите в Русия от понеделник сутринта, но при всички случаи инцидентите фокусират вниманието в следващите седмици върху украинската програма за развитие на бойни дронове.

Двете ударени бази, според руското министерство на отбраната, са на стотици километри навътре в руска територия и извън обсега на обявения от Украйна арсенал от дронове. Руските пропагандисти изпаднаха в паника в понеделник с внушения, че при такъв размах ВСУ биха могли да атакуват обекти и на територията на руската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

06.12 2022 в 10:59

Няма лошо, дано има още подобни новини!

-529

4

6екеr4о

06.12 2022 в 09:39

Руската военна база при Курск быстрее да заминава при едноименната ядрена подводница, та заедно да се радват на песньовките на Кобзон!

1930

3

Муню

06.12 2022 в 08:59

Дам, вискоточни и бе заналог!

Кретените стрелят на където им виде очите, стратегите по военни обекти и продоволство. Резултат - еднити избиват цивилни а другите военни при това минимални жертви.
Русия, която е помогнала за осбобождаването на България, няма нищо общо със сталинова Русия, нито със путинова Русия. Ама тва е, комуснтите с кръв взимат власт и явно с кръв я дават - мозъчна дейност=0

-295

2

Vitorio

06.12 2022 в 08:25

Украинският майтап всъщност е, че някой е пушил по време на служба... :)

2550

1

alfakentavur

06.12 2022 в 08:14

Пророчество: Рашистан ще отговори с обстрел на няколко централи и водоснабдителни възли. Болници и училища също са в опасност. Да пострадат частни цивилни домове е просто задължително, тъй като се използват "безаналогови високоточни" ракети.