Тръмп се споразумя с демократите за държавния дълг през главите на републиканците

OFFNews 07 септември 2017 в 11:29 1595 0

Американският президент Доналд Тръмп се споразумя с демократите в Конгреса за повишаване на тавана на държавния дълг в рамките на три месеца през главите на неговите съпартийци от Републиканската партия. 

Споразумението връзва ръцете на републиканците в Сената, които бяха принудени да го приемат, като обвърза финансовата помощ за последствията от урагана Харви с увеличаване на тавана на дълга и с краткосрочен правителствен законопроект за допълнителни разходи, който ще трае до 15 декември.

Тръмп съобщи новината лично след среща с конгресните лидери в Белия дом, на която се съюзи с демократите, като дори похвали лидерите на демократите в двете камари и не спомена републиканците, които също присъстваха на разговора, съобщи АП, цитирана от БТА. 

Изходът от вчерашната среща в Белия дом е нагледно свидетелство за раздорите сред най-висшите ешелони на Републиканската партия, посочва агенцията.

Оттам коментират, че една от причините Тръмп да се обърне срещу своите е разочарованието от провала на републиканците да гласуват през август отмяната на закона за здравното осигуряване на Обама, известен като "Обамакеър". 

Сега Тръмп се е обърнал и лично срещу лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, когото той вини за провала на президентската законодателна програма. 

След вчерашното заседание Макконъл бе принуден да поеме ангажимента да представи законопроект, базиран на плана на Тръмп.

Президентът смята, "че ние трябва да се обединим и да не създаваме впечатление, че сме разединени във време на сериозна национална криза", визирайки опустошителния ураган над Тексас, каза Макконъл. Според губернатора на щата Грег Абът усилията за възстановяването ще струват около 180 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови