Тръмп оттегли САЩ от преговорите за глобален договор за правата на бежанците

OFFNews Последна промяна на 03 декември 2017 в 09:17 5106 0

Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от преговорите по приемането на глобален договор за подобряване на международните права за мигрантите и бежанците, съобщи постоянното представителство на САЩ в ООН, цитирано от АФП и БТА. 

"Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцията", се казва в съобщението на мисията.

В документа се напомня, че през септември миналата година Вашингтон е подписал т.нар Нюйоркска декларация, с която всичките 193 страни членки на ООН се съгласяват да одобрят през 2018 г. две глобални споразумения - за управление на миграционните потоци и за мерки спрямо бежанците.

"Нюйоркската декларация съдържа множество постановки, които са несъвместими с политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците", обясняват оттам.

Позицията на Тръмп срещу бежанците и мигрантите е последователна от встъпването му на поста. Преди дни, след атентата в Египет, при който загинаха 235 души, той използва момента да потвърди позицията си за това колко са необходими стената на границата с Мексико и забраната за граждани на определени страни да влизат в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови