Тръмп опитал да изтрие запис от камера за наблюдение в дома си

OFFNews 28 юли 2023 в 08:35 1545 1

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Службата на специалния прокурор, която разследва бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за държане на строго поверителни документи в дома му в Мар а Лаго в Уест Палм Бийч, повдигна нови обвинения срещу Тръмп, предаде БТА.

Освен това специалният прокурор добави и трети обвиняем към делото. Разширеният обвинителен акт включва още три обвинения срещу бившият американски президент. 

Едното е за умишлено задържане на информация за националната отбрана, а другите две са за възпрепятстване на правосъдието заради опит "да се изтрият видеозаписи от камери за наблюдение в Мар а Лаго през лятото на 2022 г.", съобщи службата на специалния прокурор Джак Смит.

Електронният протокол в Окръжния съд в Южния окръг на Флорида беше актуализиран и показа, че Карлос де Оливейра е добавен като обвиняем по делото.

В обвинителния акт се посочва, че от януари 2022 г. насам Де Оливейра е бил наеман в Мар а Лаго на различни длъжности. Той е обвинен във възпрепятстване, както и в даване на неверни показания пред ФБР.

Де Оливейра е призован да се яви във Федералния съд в Маями на 31 юли.

През юни прокурор Смит обвини Тръмп в държане на строго класифицирани документи. Бившият президент ги е държал в Мар а Лаго и отказвал да ги върне на федералните власти.

Тръмп и друг негов помощник – Уолт Наута, също бяха обвинени в заговор за възпрепятстване на правосъдието. Според материалите по делото през 2022 г. Де Оливейра и Наута са се опитали да унищожат запис от камерата за видеонаблюдение в Мар а Лаго.

Преди няколко седмици Тръмп поиска делото за укриване на класифицирани документи срещу него да се отложи за след президентския вот догодина. 

През юни бившият американски президент пледира невинен по всички 37 обвинения. Според него случващото се е "лов на врагове", "злоупотреба с власт" и "един от най-тъжните дни в историята на страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!