Тръмп поиска делото за укриване на класифицирани документи срещу него да се отложи за след президентския вот догодина

OFFNews 11 юли 2023 в 16:48 1708 1

документи

Снимка DOJ

Кутиите с документите били преместени тайно.

Доналд Тръмп поиска процесът срещу него по обвинение в незаконно укриване на класифицирани документи да бъде отложен за след изборите през 2024 г. В подадена в понеделник молба адвокатите на бившия президент на САЩ заявиха, че предложената дата за съдебен процес - 11 декември, би ги лишила от достатъчно време за подготовка, съобщава Би Би Си.

Те се позовават и на предизвикателствата при намирането на безпристрастно жури поради изборите.

Миналия месец Тръмп пледира невинен по 37 обвинения.

Прокурорите обаче твърдят, че той незаконно е държал файлове с поверителна информация в имението си в Мар-а-Лаго и е възпрепятствал усилията на федералното правителство да ги получи.

Министерството на правосъдието не е коментирало последната жалба, която се отнася както за Тръмп, така и за неговия помощник Уолт Наута, който също не се признава за виновен.

Първоначално датата на съдебния процес беше определена за 14 август, но по-късно беше отложена за 11 декември, за да се даде повече време на двете страни да се подготвят. Прокурорите поискаха това отлагане, като очакваха, че защитата ще се противопостави на първоначалния график.

В жалбата адвокатите на Тръмп описват делото като "извънредно" и твърдят, че обемът на доказателствата, които трябва да бъдат разгледани, оправдава отлагането. Според тях ще е "предизвикателство" да се подготвят за процеса преди президентските избори през ноември 2024 г., за които Тръмп е основен претендент за спечелване на републиканската номинация.

Неговият юридически екип иска от федералния съд във Флорида да отложи изцяло определянето на нова дата за започване на наказателното производство.

"Искането на правителството за започване на съдебен процес от такъв мащаб в рамките на шест месеца от повдигане на обвинението е необосновано, показателно и би довело до съдебна грешка", се твърди в документа, подаден от Крис Кийс, един от адвокатите на Тръмп.

"[То] ще създаде извънредни предизвикателства в процеса на подбор на съдебни заседатели и ще ограничи възможността на обвиняемите да си осигурят справедливо и безпристрастно произнасяне на съда", се добавя в него.

По искането ще се произнесе съдия Айлин Канон, която наблюдава началния етап на делото.

Срещу Тръмп са повдигнати 37 обвинения, включително умишлено задържане на информация за националната отбрана и възпрепятстване на правосъдието. Според обвинителния акт Тръмп е наредил на Наута да премести кутиите, които са били във фокуса на разследването, от складово помещение в курорта. Прокурорите заявиха, че на записите от видеонаблюдението се вижда как той премества кутиите.

Наута, който беше обвинен едновременно с Тръмп, отхвърли шест обвинения, включително заговор и даване на неверни показания.

Междувременно в Джорджия днес трябва да започне процесът на подбор на голямото жури, което може да реши дали да повдигне обвинения срещу Тръмп във връзка с предполагаемите му усилия да отмени загубата си на изборите през 2020 г. в щата.

Той определи наказателното разследване като "строго политически лов на вещици".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

1

Муню

12.07 2023 в 10:47

Ейй как прихваща източните нрави за имунитет :)
Тук въпроса не е дали си виновен, че си изнесал защитена информация, а с кого си го споделил и дали няма да се окаже измяна!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки