Тръмп пред съда след 37 обвинения: Невинен! Това е лов на врагове, един от най-тъжните дни в историята на САЩ!

OFFNews 14 юни 2023 в 07:55 1421 3

Доналд Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Четирите години на Доналд Тръмп в Белия дом бяха белязани от зрелища и опити за шоу. Не по-различно бе поведението на бившия американски президент пред федералния съд във Флорида, пред който той се яви като обвиняем – пише АП в репортаж за случилото се.

Бившият върховен главнокомандващ, обвинен в небрежно отношение към някои от най-чувствителните тайни на страната и възпрепятстване на властите при опитите им да възстановят важни документи, пледира „Невинен!“ по всички 37 обвинения.

Той се отнесе към този ден като към предизборно събитие, въпреки че е изправен пред сериозни заплахи за политическите си амбиции и свободата си, отбелязва агенцията.

Въпреки сериозността на обвиненията Тръмп се опита да извлече максимална политическа полза от този ден. Републиканецът насърчи поддръжниците си да дойдат в сградата на федералния съд и стотици го направиха. През това време той, в качеството си и на кандидат за президент на САЩ от 2024 г., пусна няколко публикации в социалните си мрежи, наричайки случващото се "лов на врагове", "злоупотреба с власт" и "един от най-тъжните дни в историята на страната".

След пристигането си в съда в Маями той беше арестуван и му бяха предявени обвиненията. Поставянето под арест е част от рутинната процедура, преди призованият в съда да се изправи пред федерален съдия, за да чуе обвиненията. След изпълнението ѝ на Тръмп бяха взети пръстови отпечатъци и подписа редица документи.

След това той беше освободен от ареста и напусна сградата. Кортежът му го откара до емблематичен ресторант в Маями, където той склони глава заедно с двама пастори и равин за молитва, ръкува се с поддръжници, усмихваше се и се шегуваше, докато позираше за снимки.

Първоначално той запази доста мрачно изражение, когато хората в ресторанта започнаха да му правят серенада с "Честит рожден ден", ден преди 77-ия му рожден ден. "Рожден ден, рожден ден - отвърна той. - Имаме правителство, което е извън контрол."

Точно както направи след обвинението си в Ню Йорк, след това Тръмп изнесе реч от един от голф клубовете си. Във вторник вечерта той говори от курорта си Бедминстър, Ню Джърси, където прекарва лятото. Там повтори твърденията си, че разследването е политически мотивирано, нарече прокурорите "бандити" и заяви, че е толкова зает, че не е имал време да прегледа всички кутии с документи и сувенири, които е съхранявал у дома. Той заяви, че ако бъде избран за президент догодина, ще назначи специален прокурор, който да разследва президента Джо Байдън и семейството му.

Съперниците на Тръмп за президентския пост до голяма степен се въздържаха от предизборни прояви във вчерашния ден. Един от конкурентите на републиканците, Вивек Рамасуами, се опита да се възползва от спектакъла, като се появи пред сградата на съда, за да каже на репортерите, че насърчава другите кандидати за 2024 г. да се ангажират с помилването на Тръмп, ако бъде избран в Белия дом.

Смит наблюдава лично

Специалният съветник адв. Джак Смит, който ръководи делото за Министерството на правосъдието във Вашингтон, се появи в съдебната зала в Маями във вторник, седнал точно зад федералните прокурори.

Присъствието на Смит в съдебната зала подчертава степента, до която той се изявява като публично лице на разследващия екип и вземането на решения. Той, а не главният прокурор Мерик Гарланд, беше този, който обяви обвинителния акт в петък.

Двете публични изяви на Смит в рамките на по-малко от седмица подсказват, че той вероятно ще бъде централен герой в историческата сага на неговото разследване.

Делото за сексуално насилие

Във вторник, малко след като Тръмп се яви в съда във Флорида, федерален съдия в Ню Йорк се произнесе срещу него по гражданско дело за сексуално насилие и клевета.

Федерален съдия заяви, че Е. Джийн Карол, нюйоркската писателка, която миналия месец спечели 5 млн. долара по дело срещу Доналд Тръмп за сексуално насилие и клевета, може да води свързано дело за клевета на стойност 10 млн. срещу бившия президент на САЩ, предаде Ройтерс.

Окръжният съдия на САЩ Люис Каплан в Манхатън отсъди в полза на бившата авторка на списание “Eл”, след като Тръмп настояваше, че делото за клевета трябва да бъде прекратено, тъй като съдебните заседатели заключиха, че той никога не я е изнасилвал.

Каплан заяви, че може да обясни мотивите си по-късно.

Адвокатът на Карол Роберта Каплан, която не е свързана със съдия Каплан, заяви: "Очакваме с нетърпение да продължим експедитивно по оставащите искове на Е, Джийн Карол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

3

ob1

14.06 2023 в 11:05

Бе да си го вземат орките, нали са му фенове. Не знам само дали ще му хареса там...

12278

2

Bai Tanas

14.06 2023 в 11:01

Достойнство - нула
дано го опандизят

723

1

user4eto

14.06 2023 в 09:10

Рижавия перчем трябва да е в пандиза, такъв мазен комунистически престъпник на американците не им трябва.
 
X

Да помогнем на украинските деца!