Тръмп няма да спазва ядреното споразумение с 'диктаторския режим в Иран'

OFFNews 13 октомври 2017 в 21:54 6322 1

Снимка twitter.com/whitehouse

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нанесе удар по ядреното споразумение с Иран от 2015 г., като заяви, че неговата администрация не може да удостовери, че Техеран го спазва.

В обръщение от Белия дом президентът подчерта, че неговата цел е Иран никога да не се сдобие с ядрено оръжие.

Ние няма да продължим по път, чийто предвидим край е повече насилие, повече терор и много реална заплаха от ирански ядрен пробив, каза Тръмп.

Той не каза, че САЩ се оттеглят от споразумението, целящо да попречи на Иран да разработи ядрен арсенал, но даде на Конгреса 60 дни да реши дали да възстанови санкциите срещу Иран, отменени съгласно споразумението.

В речта на Тръмп, бележеща голяма промяна в политиката на Вашингтон, се заема по-конфронтационен подход към Техеран относно неговите ядрени и ракетни програми и подкрепата му за екстремистки групи в Близкия изток, посочва Ройтерс.

Според агенцията това ще повиши напрежението с Иран и ще противопостави Вашингтон на останалите подписали сделката с Иран - Великобритания, Германия, Китай, Русия и Европейския съюз.

Тръмп предупреди, че "ако не успеем да постигнем решение на въпроса в сътрудничество с Конгреса и нашите съюзници, споразумението ще бъде прекратено".

"Агресията на иранската диктатура продължава"

По думите на американския президент, иранският режим сее "смърт и хаос" по света и е "водеща страна спонсор на тероризма".

Той изчете дълъг списък с провинения на Иран като завземането на американското посолство в Техеран през 1979 г. и множество атаки чрез подставени лица срещу американци в Близкия изток.

"Агресията на иранската диктатура продължава до ден-днешен", заключи Тръмп и добави, че иранският народ е "най-дълго страдащата жертва" на режима.

Президентът на САЩ обяви и налагането на допълнителни санкции на иранския Корпус на пазителите на ислямската революция (Революционна гвардия) - като поддръжници на тероризма.

Министерството на финансите на САЩ е добавило Революционна гвардия към списъка на терористичните организации, в която са включени движенията "Хамас", Хизбула" и "Талибан".

Реакцията на Иран

Иран ще спазва ядреното споразумение със световните сили, докато то обслужва интересите му, заяви иранският президент Хасан Рохани в отговор на днешната реч на Тръмп.

Същевременно Рохани каза, че страната ще продължи да развива ракетната си програма въпреки натиска от САЩ.

В телевизионно обръщение той подчерта, че речта на Тръмп е пълна с обиди и неоснователни обвинения срещу иранския народ.

"Иранският народ никога няма да се огъне под чужд натиск и ще продължи да води битка с тероризма в региона", добави Рохани.

Споразумението не подлежи на предоговаряне, посочи Рохани.

Реакциите по света

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изтъкна, че Тръмп "твърдо се противопостави на терористичния режим в Иран и създаде възможност да поправи това лошо споразумение, за да отблъсне агресията на Иран и да противостои на неговата престъпна подкрепа за тероризма".

В изявление по телевизията израелският министър на разузнаването Израел Кац каза: "Иран е новата Северна Корея. Виждаме накъде отиват нещата".

Саудитска Арабия също приветства промяната в политиката на Вашингтон спрямо Техеран.

В съобщение на саудитската телеграфна агенция СПА се казва, че със свалянето на санкциите Иран е получил допълнителни приходи, с които е финансирал ливанската шиитска групировка "Хизбула" и движението на хусите в Йемен.

САЩ не могат да отменят едностранно ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, заяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини.

Ние не можем - като международна общност - да разрушим ядрено споразумение, което работи, каза Могерини, която бе председател на последните преговори с Техеран преди подписването на сделката.

В съвместно изявление ръководителите на Франция, Германия и Великобритания предупредиха да не се вземат решения, които ще навредят на ядреното споразумение с Иран.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей декларираха, че разбират опасенията на Вашингтон и че са готови да работят за отстраняването на тези опасения.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков окачестви речта на Тръмп като "много обезпокоителна". Москва ще има за цел "да не допусне ядрената сделка да се провали".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

13.10 2017 в 22:45

Значи, според Тръмп, всеки държавен ръководител, който просто контролира страната си, иначе казано - всичко на всичко си върши работата, вече е "диктатор"?