Тръмп имал банкова сметка в Китай

OFFNews 21 октомври 2020 в 10:23 2745 0

Президентът на Сащ Доналд Тръмп поддържа банкова сметка в Китай, разкрива New York Times. 

Сметката се контролира от компанията "Trump International Hotels Management", която е платила местни данъци в размер на 188 561 долара от 2013 до 2015 г. 

Банковата сметка е създадена с цел "проучване на възможностите за сделки в хотелиерския бизнес в Азия", заяви говорителят на Тръмп.

Изданието посочва, че тази сметка не е декларирана в САЩ.

Самата политика на Тръмп спрямо Китай, откакто е на власт, е свързана със засилване на контрола върху износа на нови технологии като роботика и изкуствен интелект и по-сериозни проверки на чуждестранните инвестиции в страната. През ноември 2019 г. администрацията на Тръмп и Конгресът предприеха стъпки за блокиране на опитите на американските компании да използват китайско телекомуникационно мрежово оборудване в САЩ. Във Вашингтон се засили и дискусията за допълнителни ограничения за бизнес и инвестиционните връзки между САЩ и Китай като ограничения за инвестициите на федерални пенсионни фондове в азиатската страна.

Изданието посочва, че американският президент се стреми да прави бизнес в Китай и е особено активен през 2012 г., когато открива офис в Шанхай. 

Най-малко 192 000 долара е инвестирал Тръмп в пет компании, които са специално създадени за осъществяването на проекти с Китай, посочва New York Times. 

В края на септември също New York Times написа, че цели 10 години американският президент не е плащал никакви федерални данъци. Вестникът се позова на данъчните декларации на Тръмп от последните 20 години. 

От документите става ясно, че през 2016 г., когато са президентските избори - Тръмп е платил едва 750 долара данъци. Същото се е повторило и през 2017 - първата му година като президент. Преди това, в продължение на цели 10 години между 2000 и 2015 г., той не е плащал никакви данъци, тъй като е декларирал повече загуби от печалби. 

По-къно Тръмп опроверга изнесената информация, определяйки я като "фалшива новина", защото бил платил много данъци. Президентът дори се оплака от лошо отношение от страна на данъчните власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!