Той е арестуван едва на 13 години. Сега Саудитска Арабия иска да го екзекутира

OFFNews 07 юни 2019 в 15:19 11568 5

Снимка Си Ен Ен

Защо Саудитска Арабия иска да екзекутира 18 годишно момче, арестувано на 13 години?

Разказват Мохамед Дарвиш, Тамара Киблави и Гази Балкиз от Си Ен Ен.

Група момчета на колелета се събират на прашна затънтена улица в източната част на Саудитска Арабия.

Кракът на 10-годишния Мартаджа Керейрис е на педала, а той е на път да поведе група от около 30 деца. Във видео, публикувано в CNN, той се вижда облечен с дънки и черни джапанки, усмихвайки се широко на записващата събитието камера. Може и да изглежда като видео на обикновена група деца, които карат колелета, но това всъщност е организиран протест. 

Мигове след като тръгват, Курейрис се изгубва в морето от момчета, борейки се да навакса, държейки мегафон над всички и скандирайки „Хората заслужават човешки права!“.

Като малко момче той взима участие в подобни демонстрации, изразявайки несъгласието си за случващото се в източните части на Саудитска Арабия по време на Арабската пролет през 2011 г.

Три години след заснемането на това видео, саудитските власти арестуват едва 13-годишния тогава Курейрис. Той е на път към Бахрейн със семейството си, когато е задържан на границата.

По онова време момчето е смятано за най-младия известен политически затворник в Саудитска Арабия.

Днес той е на 18 години и е изправен пред смъртно наказание, след като прекарва 4 години в ареста, разказва Си Ен Ен.

Сеейки размирици 

През април държавните власти на Саудитска Арабия обявяват, че са екзекутирали 37 мъже, които според правозащитната организация „Reprieve“ са предимно от шиитското малцинство в кралството. Страната е една от рекордьорите по екзекуции в света и често е критикувана от правозащитници за избиването на непълнолетни, извършили престъпления според техния закон.

Самият Курейрис е бил на 10 години, когато според властите е извършил поне едно от престъпленията си. Момчето е обвинено, че е придружавал брата си активист Али Курейрис с мотоциклет до полицейско управление в източната част на Саудитска Арабия, където според тях Али хвърлял коктейли „Молотов“ по обекта.

Възрастта за наказателна отговорност в Саудитска Арабия не е ясна, но през 2006 г. кралството е обявило пред Комисията по правата на детето, че я е повишило на 12 години.

Саудитска Арабия преди е заявявала пред ООН, че не налага смъртни наказания на затворници преди да са навършили необходимата възраст за наказателна отговорност.

Към този момент той е обвиняем за тероризъм. Съдът счита, че той е участвал в екстремистка терористична организация. Дори и това, че е марширувал на погребението на брат си, се взима под внимание.

Курейрис обаче отрича обвиненията и признава, че прокуратурата до голяма степен се е позовала на признания, получени по принуда. Саудитска Арабия не отговоря на искането на Си Ен Ен за коментар по случая.

Мартаджа Курейрис е на 11 години, когато неговият брат умира, участвайки в протести, описвани от кралството като насилие.

Във видеоклипове от погребението му се вижда как опечалените блокират пътни артерии, скандирайки антиправителствени лозунги. Вижда се и бащата на убития Абдула Курейрис над обвитото тяло на сина си, молейки се на Бог да му помогне да се справи с празнотата, която неговата смърт оставя. Вижда се и как го целува за последен път преди тялото да бъде отнесено от море от опечалени.

Въпреки че прокуратурата към момента не е привела 18-годишния Курейрис под отговорност за загубата на човешки животи, Си Ен Ен докладва, че тя се опитва да наложи най-суровата форма на смъртно наказание, което може да включва разпъване или разчленяване след екзекуцията. Прокурорите твърдят, че неговото „посяване на размирици“ изисква най-лошото наказание според суровите закони на шариата.

Обявена е препоръка за смъртно наказание само няколко месеца преди 18-ия рожден ден на момчето. Според активисти друг негов брат също е в затвора, а баща му е бил задържан миналата година. 

Поне година и три месеца от присъдата си той прекарва в карцер.

Изкопчени признания

През 2016 г. Звеното за произволно задържане към ООН обсъжда случая на саудитски непълнолетни затворници, като не казват имената им. 

На база представените от тях данни Си Ен Ен смята, че са обсъдили именно случая на Муртаха Курейрис. Неговата дата на раждане, както и мястото и датата на ареста са в съответствие с делото на момчето.

Звеното към ООН заявява на 77-ото си заседание през ноември 2016 г., че смята, че непълнолетният е бил измъчван, признанията му „изкопчени“, а арестът му - произволен. Тя също така заявява, че задържането нарушава международните норми.

Звеното твърди, че непълнолетният вероятно е задържан във връзка с "участието му в мирни демонстрации, призоваващи за справедливост за някои протестиращи, които са били убити“.

Звеното към ООН и Специалният докладчик на ООН за изтезанията не отговорят на искането на Си Ен Ен за коментар по случая.

Саудитският активист Мохамед Даман, който присъства на няколко протеста на Курейрис през 2011 г., казва пред Си Ен Ен, че демонстрациите са били мирни. Според него властите не разполагат с видео или фотографии, които да доказват, че е имало насилие по време на протестите.

Саудитските власти обаче често описват антиправителствените демонстрации в източната част на страната като насилствени, заявявайки, че демонстрантите са атакували както органите на реда, така и цивилни.

Активистите обаче твърдят, че демократичните демонстрации често срещат жесток отпор, и че в един момент движението било смазано.

Екзекутирани непълнолетни

Ако Саудитска Арабия осъди момчето на смърт, той ще се присъедини към трима други затворници, екзекутирани тази година за престъпления, които са извършили като непълнолетни.

В съдебните документи, които ясно описват случаите, се вижда, че двама от тримата мъже били непълнолетни по време на предполагаемото извършване на престъпленията. Те обаче били екзекутирани заедно с 37-те мъже, повечето от тях шиити.

И тримата са арестувани заради насилието, което правителството твърди, че е извършено на протестите по времето на Арабската пролет. Прокуратурата обаче разчитала в голяма степен на признанията, които затворниците казали, че са получени на сила. Те свидетелствали, че са били измъчвани, а признанията - направени по принуда.

В Саудитска Арабия смъртното наказание може да бъде изпълнено само със заповед на крал Салман или негов упълномощен представител. Престолонаследникът Мохамед бин Салман често се определя като заместник на краля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

08.06 2019 в 18:52

Не "леко", и не са. Особено в саудитска арабия.

9029

4

directino

08.06 2019 в 17:09

"Я, нали това беше религията на мира бе толерасти?"

Съдебна система и религия са леко различни неща...

23293

2

Стефан

07.06 2019 в 16:16

Аха. Освен сирийски и пакистански момиченца и шведски гимназистки, сега и саудитски момченца.
Нещо много на едро подкарахте използването на деца за смазка на политическите си извращения ...

А публикуването на тия случаи от журналистите, трябва да се забрани, също както писането за терористите. Единственият начин явлението да се спре.

12319

1

Чичо ви

07.06 2019 в 15:34

Нема страшно, едно пиле ми казА, че до 2-3 дена НАТО почва с боНбаНдировките и ще им донесе демокрацията на крилата на Ф-16, точно като тия, дето ще ни ги подари за има-нема 3млрд лв.