Терористите от "Хорасан" правели бомби в тубички от паста за зъби

OFFNews 24 септември 2014 в 17:34 1720 1

Уилям Мейвил
Снимка: ген.-лет. Уилям Мейвил

Свързана с Ал-Кайда терористична групировка „Хорасан“, която е била цел при вторите удари на САЩ над Сирия, работи с бомбени експерти от Йемен за направата на експлозиви, които да минават летищните проверки без да бъдат засeчeни, съобщава висш служител на американското разузнаването, пише "Индипендънт".

Един от интересните примери е бомба в тубичка от паста за зъби, посочи той.

В същото време друг разузнавателен източник коментирал пред Си Ен Ен, че има и идеи за бомби, направени от неметални предмети или дрехи, които са били напоени с експлозиви. „Сценарият, който включва укриване на бомби на самолет, е само един от вариантите, които те обмисляха“, категоричен е служителят на американското разузнаване.

Лидер на „Хорасан“ е Мухсин ал-Фадхли, който е известен със стремглавото си изкачване в редиците на Ал Кайда. През 2012 г. американското правителство е обявило награда от 7 млн. долара за информация за местоположението му.

На 13 септември стана ясно, че представители на американското разузнаване са идентифицирали групировката „Хорасан“ като сериозна заплаха, отчасти защото групата е заподозряна в тестове с нови взривни устройства.

След първите въздушни удари на САЩ в Сирия американският президент Барак Обама описа групировката като "опитни бойци на "Ал Кайда", чиито членове са дошли от Пакистан и Афганистан и са си осигурили сигурно убежище в Сирия".

"Трябва да е ясно на всеки, който заговорничи срещу Америка и се опитват да навреди на американски граждани, че ние няма да толерираме убежища за терористи, които заплашват нашите хора", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!