Терористът Абдеслам купил детонатори в магазин за фойерверки

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 07:07 4562 4

Абдеслам

Снимка АФП

Веднага след като видял разпространената от медиите снимка на Абдеслам, търговецът на фойерверки се обадил полицията.

Салах Абдеслам, издирван в цял свят за участието си в атентатите на 13 ноември в Париж, се е снабдил с детонатори в магазин за фойерверки в район Вал д’Уаз, северно предградие на столицата. Това съобщават френските вестници „Паризиен” и „Уест Франс”.

В публикациите не се уточнява колко приспособления е купил терористът.

През октомври 26-годишният Абдеслам отишъл в магазина, където продават и материали за производство на фойерверки. Според установения там ред трябвало да се легитимира и той представил шофьорска книжка.

Шефът на магазина се сетил за него, след като видял снимката му, разпространена по всички медии. Той си спомнил също, че клиентът бил «малко странен» и преди всичко твърде любопитен. Той настойчиво разпитвал надеждни ли са електрическите детонатори.

Преди около две седмици търговецът сигнализирал на телефон 197, на който се приемат сведения за вероятни терористични заплахи.

Предполага се, че роденият в Белгия ислямист е играл съществена роля в подготовката на нападенията, отнели живота на 130 души в Париж. Изглежда, че той освен това е закарал терористите, които се взривиха край «Стад дьо Франс» (Националния стадион) в северното предградие на столицата Сен-Дени.

Възможно е детонаторите да са използвани в поясите с експлозиви на двамата терористи камикадзе. Но следователите не бързат да правят изводи. «В момента се проверяват много сведения на Салах и никоя следа или информация не се пренебрегва», е казал ненаименуван служител от френската полиция.

Според някои източници Абдеслам, най-издирваният човек в Европа, може би вече е успял да стигне до Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови