Тереза Мей защити споразумението с ЕС за Брекзит

OFFNews 15 ноември 2018 в 20:02 2017 1

Британската министър-председателка Тереза Мей се зарече да се бори за постигнатото от нея споразумение с Брюксел за развода с ЕС, като посочи, че то е в интерес на избирателите, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ще го отстоя ли? Да!", - каза тя. - Моята работа е да постигна най-доброто споразумение за Великобритания и моя работа е да постигна споразумение, което е в национален интерес."

"Вярвам със всяка своя фибра, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна и за нашия народ", подчерта Мей.

Постигнатото с ЕС споразумение беше прието снощи от британското правителство след интензивни преговори в последните дни.

Проектодоговорът обаче беше посрещнат с критики и доведе до оставки в британското правителство. 

Сред подалите оставка е и министърът за Брекзит Доминик Рааб, който обяви, че не е съгласен със споразумението. 

Той критикува текстовете за особения режим за Северна Ирландия, който според него застрашава териториалната цялост на Обединеното кралство. Рааб изрази недоволство и заради режима backstop, който не е ограничен във времето и е резервен вариант за урегулиране на въпроса с границата на Северна Ирландия. Според приетия проектодокумент, ако до края на 2020 г. не се намери начин да се запази отворена ирландската граница, то Северна Ирландия и след Брекзит ще спазва правилата на единния пазар в ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови