Тайфунът Нанмадол парализира транспорта в Южна Япония, има ранени хора

OFFNews 18 септември 2022 в 22:07 1843 0

Жена си проправя път през силния вятър и дъжда в Миязаки, Южна Япония, неделя, 18 септември 2022 г., когато мощен тайфун връхлетя Южна Япония.

Снимка БТА/АП

Жена си проправя път през силния вятър и дъжда в Миязаки, Южна Япония, неделя, 18 септември 2022 г., когато мощен тайфун връхлетя Южна Япония.

Мощният тайфун, връхлетял южната част на Япония в неделя, предизвика прекъсване на електрозахранването, парализира наземния и въздушния транспорт и наложи евакуацията на хиляди хора, съобщава АП. В град Кушима в Миядзаки една жена е била леко ранена от парчета стъкло, когато вятърът е счупил прозорците на гимназия. Националната телевизия NHK съобщи, че 15 души са били ранени, позовавайки се на собствени данни.

Японската метеорологична агенция съобщи, че тайфунът Нанмадол се е насочил на север, след като е достигнал сушата в град Кагошима на южния главен японски остров Кюшу. Максималната скорост на вятъра е 162 км/ч, а прогнозите са, че ще достигне Токио във вторник.

Метеорологичната агенция прогнозира до 50 сантиметра валежи до понеделник вечерта и предупреди за възможни наводнения и свлачища. Тя предупреди жителите на засегнатите райони и за "безпрецедентни" нива на мощни ветрове и вълни и ги призова да се евакуират по-рано.

Предупрежденията за бури и високи вълни бяха в сила в Кагошима, където на жителите беше казано да останат в стабилни сгради на втория или по-висок етаж, ако това е по-безопасно от отиването в евакуационните центрове. Повече от 12 000 души се подслониха в евакуационните центрове. В съседната префектура Миядзаки около 8000 души са напуснали домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови