Един от най-мощните тайфуни в историята на Япония я връхлита, милиони са евакуирани

OFFNews 18 септември 2022 в 13:25 2770 0

Япония

Снимка Стоп кадър ТАСС

Тайфун в Япония.

Един от най-големите тайфуни в историята на Япония навлиза откъм югозападния остров Кюшу, съобщава Би Би Си. Метеоролозите прогнозират безпрецедентни ветрове и вълни и призоваха за най-висока степен на внимание, предаде агенция Киодо, цитирана от БТА.

Кюшу е най-южният от четирите острова, които съставляват основната част на Япония, и има население от над 13 милиона души. Най-малко 4 милиона души са били инструктирани да се евакуират от домовете си заради опасност от безпрецедентни ветрове и вълни. Има опасност от срутване на домове.

Тайфунът Нанмадол идва с ветрове със скорост най-малко 180 км/ч. В някои области може да паднат 500 мм дъжд днес и през нощта. Възможни са наводнения и свлачища.

Очаква се Нанмадол да достигне до Токио във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Досега местните власти не са съобщавали за големи щети или ранени. Над 9000 жители на най-тежко засегнатата префектура Кагошима бяха настанени в евакуационни центрове. В съседната префектура Миядзаки бяха евакуирани 4700 души. Над 93 000 жилища в Кюшу са останали без ток.

В Западна Япония са отменени стотици вътрешни полети до вторник, а с придвижването на тайфуна на североизток се очаква техният брой да се увеличи. До утре е спрян обществения транспорт в Кагошима и Миядзаки. Движението на влаковете стрели на остров Кюшу също е преустановено.

Нанмадол е четиринадесетият тихоокеански тайфун през този сезон и засега най-големият, който удря Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови