СЗО предупреди за риск от разпространение на вируса Зика в Черноморския регион

OFFNews 18 май 2016 в 18:20 2885 1

Световната здравна организация предупреди за висок риск от разпространението на вируса Зика в Черноморския регион и особено по черноморските брегове на Грузия и Русия.

От СЗО са категорични, че на риск е изложена и цяла Европа. 

Причината за повишената опасност от пренасяне на Зика в региона е наличието на комарите от вида Aedes aegypti, които пренасят вируса, обясняват от Организацията. 

В 18 европейски държави съществува умерена вероятност от разпространение на болестта. 

Рискът от разпространение на Зика в европейския регион е нисък до умерен през пролетта и лятото. Причината е широкото разпространение на друг вид комари - Aedes albopictus, които са по-малко предразположени към разпространяване на болестта. 

Сред държавите с умерена вероятност от разпространение на болестта първите места се заемат от Франция, Италия и Малта, като изчисленията се правят на базата на климата, въздушните и морските транспортни връзки, урбанизацията, гъстотата на населението, наличие на епидемии в миналото, предавани от насекоми и животни и др. 

От СЗО призоваха страните с по-висок риск да започнат действия за предотвратяване на избухване на епидемия. 

Вирусът Зика е разпространен широко в Латинска Америка и Карибския регион. Той е особено опасен за бременните жени, тъй като причинява микроцефалия при новородени деца. Състоянието може да доведе до парализа и смърт.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!