Бразилия бори Зика с безплодни мъжки комари

OFFNews 23 февруари 2016 в 12:10 3678 0

Бразилия ще се опита да спре разпространението на вируса Зика, като подложи милиони мъжки комари на гама-лъчение, за да ги стерилизира, съобщава Ройтерс.

Устройството наречено облъчвател се използва на португалския остров Мадейра за контрол над популацията на мухи. От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че ще платят транспортните разходи на машината до град Жуазейро в Североизточната част на Бразилия, веднага след като местното правителство издаде разрешение за внасянето му в страната.

Бразилия се опитва да изтреби комарите от вида Аедес, виновни за разпространението на Зика, вирус свързан с тревожния ръст на родените с несъразмерно малка глава бебета. Епидемията заплашва да спре наплива на туристи по време на предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро през август.

Неправителствената организация наречена "Москамед" планира да отглежда по 12 млн. мъжки комари седмично и да ги стерилизира. След облъчването им ще бъдат пускани на свобода в избрани райони, където да се чифтосат с диви женски, които да снесат безплодни яйца. 

След осъществяването на първоначалната процедура в дузина градове около Жуазейро, правителството трябва да реши дали да увеличи развъждането на стерилни комари със по-сериозно финансиране за други градове. Сред обмисляните варианти е стерилните комари да бъдат пускани от въздуха чрез дронове.

Методът е тестван в лабораторни условия и резултати са обнадеждаващи. С използването на малки дози радиация за контрол на популацията, 70% от снесените яйца не се излюпват. Същевременно количествата радиоактивни вещества са изключително малки и не се създава риск за природата.

Вирусът Зика се разпространи в повече от 30 държавни основно в Северна и Южна Америка. Към момента няма ваксина или лекарство за справяне с него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!