СЗО не смята бубонната чума в Китай за високорискова

OFFNews 07 юли 2020 в 15:12 2781 0

Огнището на бубонна чума в Китай се "управлява добре" и не се счита за високорисково, заявиха от Световната здравна организация (СЗО), съобщи Ройтерс. 

Вчера властите в град Баян Нур в китайския регион Вътрешна Монголия заявиха, че засилват предпазните мерки след потвърден случай на бубонна чума. В края на миналата година в същия регион беше съобщено за четирима заразени с бубонна чума, включително двама с чумна пневмония, която е по-смъртоносния вариант на чумата. Малко по-рано, през май, в Монголия починаха двама души от чума, след като са яли сурово месо от мармот (вид гризач).

"Ние наблюдаваме огнищата в Китай и имаме близко партньорство с китайските и монголските власти", заяви говорителят на СЗО Маргарет Харис на брифинг в Женева.

Тя добави, че в момента това не се счита за висок риск на опасност, но се наблюдава. 

Бубонната чума е известна още като Черната чума, изключително заразна и често води до фатален край. Появила се е през Средновековието, а първоначалните й симптоми са леки и неясни: главоболие, болки и гадене, след което започват да се появяват черни бучки - бубони - по подмишниците, слабините - и се разпространяват по цялото тяло. Следващият етап на Черната чума е висока температура, а след това и смърт.

Тя се пренася от бълхи, които живеят по плъховете. Лечението на чумата се провежда с антибиотици. Има и създадена ваксина, която осигурява имунитет до една година. След преболедуване имунитетът е траен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови