Сводка на войната, 7 април 2023 г. Украйна не търгува със своите територии

Александър Леви и Катрин Гишар 07 април 2023 в 17:54 4719 1

Миг-29

Снимка Архив

Според словашкия министър на отбраната Ярослав Над някои от Миг-29 може да са били умишлено повредени от руски техници.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Украйна не търгува със своите територии": украинското външно министерство отговори лаконично на предложението на бразилския президент Лула Украйна да предаде Крим на руснаците, за да се сложи край на войната. Лула трябва да посети Китай следващата седмица и също има амбиции да помогне за намирането на решение на войната в Украйна чрез преговори, за което получи благодарност от властите в Киев. Но бразилската мирна формула засега е още по-неясна от предложения от Пекин "мирен план", в който само много мъгляво се споменава прекратяване на огъня. Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров също се очаква в Бразилия на 17 април.

Андрей Наумов се явява отново пред съда в Ниш, Сърбия. Той е най-високопоставеният служител на СБУ, украинските служби за сигурност, който е издирван от Киев. Твърди се, че е напуснал Украйна часове преди руското нахлуване с няколко автомобила, натоварени със стоки, пари и скъпоценни камъни, след като няколко седмици по-рано е евакуирал семейството си. Арестуван е в Сърбия, когато се е готвел да напусне страната и да замине за Северна Македония с мерцедес с шофьор, в който митническите служители откриват над 600 000 евро, 125 000 долара и два ценни диаманта. На съдебното заседание вчера той призова баща си да свидетелства, че парите са принадлежали на "семейството". Официално Украйна иска екстрадирането му за "измама" и "присвояване" на особено големи суми пари, но в Киев Андрей Наумов е подозиран преди всичко в това, че подобно на много свои колеги е бил руска "къртица" в СБУ.

По време на посещението си в Турция Сергей Лавров поиска от Запада да приеме руския мироглед. Мирните преговори ще бъдат възможни само ако Украйна и НАТО приемат "новия световен ред", заяви руският външен министър, според руската информационна агенция ТАСС. Очаква се по време на престоя си в Турция Лавров да обсъди с президента Реджеп Тайип Ердоган удължаването на споразумението за износ на зърно от Украйна - споразумение, което през март беше удължено с 60 дни от Русия, докато Турция и Украйна искат удължаване със 120 дни. Лавров нарече това "жест на добра воля" от страна на Москва.

Сагата със словашките Миг-29, доставени на Украйна, продължава. Според словашкия министър на отбраната Ярослав Над някои от тези самолети може да са били умишлено повредени от руски техници. Последните са отговаряли за поддръжката им до 2022 г. в словашката база Слиач, а наскоро се оказа, че те са имали някои доста специфични неизправности. Предстои да се изясни дали това се дължи на небрежност или на умишлени действия, според властите в Братислава. Миналата седмица говорител на украинските военновъздушни сили изтъкна, че доставените от Словакия и Полша Миг-ове са с много ограничени възможности в сравнение с модерните руски изтребители.

Тези документи са "фалшификати", това е "руска спецоперация": така Киев описа американските документи, представени като планове за украинската контраофанзива, които изтекоха в социалните мрежи вчера. Според американската преса Пентагонът все пак е започнал разследване по въпроса, въпреки че някои данни в документите - по-специално броят на загиналите от руска и украинска страна - изглежда са променени по начин, който е в полза на Москва. Украинското военно разузнаване (ГУР) определи документите като "фалшификати", припомняйки думите на секретаря на Съвета за сигурност Олексий Данилов, който заяви, че хората, които наистина знаят за украинските планове, са не повече от "петима в света". "Това е фотошоп", заяви президентският съветник Михайло Подоляк. "Москва иска твърде много да провали украинската контраофанзива. Но руснаците ще видят истинските ни планове на бойното поле. Скоро", добави той.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

07.04 2023 в 20:00

"Мирните преговори ще бъдат възможни само ако Украйна и НАТО приемат "новия световен ред", заяви руският външен министър, според руската информационна агенция ТАСС."

Тоя "нов световен ред" означава да можеш да нападаш съседите си и да им заграбваш територии, които си гарантирал с подписа си, че са техни ли? Б@х тоя нов световен ред, орките да си го заврат някъде и да се радват на усещанията от това упражнение! :D