Сводка на войната, 31 юли 2023: От какво живеят руските "военкори" ?

Александър Леви и Катрин Гишар 31 юли 2023 в 19:15 2804 3

Снимка

Александър Сладков, Евгений Поддубний и техният ментор в занаята генерал Игор Конашенков.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Смъртоносни удари в Кривой Рог, Херсон и Донецк. Според украинските власти най-малко две ракети са ударили днес Кривой Рог, който е родният град на Володимир Зеленски. Едната от тях е нанесла значителни щети на жилищен блок и училище, като е убила четирима души (включително едно дете) и е ранила повече от петдесет други. Смята се, че ракетите са били балистични, но не е известно каква е била целта им. Сутринта пък центърът на Херсон беше обстрелван с ракети "Град", при което бе убит един човек и ранени четирима. Всички жертви са цивилни граждани. Според руски канали в Телеграм украинските сили са ударили населени места в покрайнините на окупирания град Донецк, практически на фронтовата линия, като са убили най-малко четирима цивилни и са ранили 10 други - данни, които не могат да бъдат независимо потвърдени.

От какво живеят руските "военкори"? Някои от тях са се превърнали в милионери от началото на войната, разкрива независимата медия Агенство, която изчиси приходите, генерирани от каналите в Telegram от началото на 2023 г. насам на Александър Сладков, Евгений Поддубний, Семьон Пегов, Александър Коц и Юрий Котьонок - петима от най-влиятелните военни кореспонденти - или "военкори" - в Русия. Някои от тях, като Пегов, който е водещ на известния канал War Gonzo, взимат 170 000 рубли (1 600 евро) за всяка реклама или репост, което му осигурява месечен доход от над един милион рубли (около 10 000 евро). Подобни доходи генерират и Сладков, Поддубний и Коц, в допълнение към и без това значителните им заплати като журналисти в официалните медии на руската радиотелевизия и Комсомолская правда. Тези патриотично настроени военкори рекламират основно други канали в Телеграм, но също така и ножове, кинжали и брадви ; някои, като Пегов, дори продават рекламни сувенири с емблемата на техния канал в Телеграм.

Атака на дронове срещу Москва: каква атака? Погледнато от Русия, събитието на уикенда със сигурност беше атаката с дронове срещу небостъргачите на "Москва-Сити", този ултрамодерен бизнес комплекс, в който се помещават и отдели, принадлежащи на поне две министерства - Министерството на цифровото развитие и Министерството на отбраната. При нападението, което не е причинило жертви, бяха сериозно повредени две сгради. Любопитно е, че, както отбелязва независимата руска преса, това събитие беше напълно игнорирано от официалните телевизионни канали, които предпочетоха да покажат морския парад на руския флот в Санкт Петербург и края на срещата на върха Русия-Африка, която завърши с пресконференция на Владимир Путин. Това беше третото нападение с дрон срещу руската столица в рамките на една седмица.

Украинска контраофанзива: "Ще намерим пробойната" , уверява полковник Олександър Пивненко, командир на украинската Национална гвардия - 60-хилядна военна част, подчинена на Министерството на вътрешните работи. Нейните служители, които в мирно време изпълняват жандармерийски задачи, сега в по-голямата си част се сражават заедно с пехотинците от армията. Според полковник Пивненко той и неговите другари един ден ще достигнат "границите на 1991 г.", но това ще отнеме време. "Всички си представят мълниеносната контраофанзива през есента на 2022 г., когато само за няколко дни достигнахме Изюм. Но днес няма да е същото", смята той твърдейки, че украинските сили и до сега търсят "пробойната" в руската отбрана. "Но ние ще я намерим и тогава те ще загубят голяма част от териториите, които ни отнеха", заключава той.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1067

3

StinkingSonOf

01.08 2023 в 11:19

А Владлен Татарски къде е?

22548

2

dolivo

31.07 2023 в 20:45

К о р в и

936

1

escrin

31.07 2023 в 19:51

Живеят от проституция, образно казано.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика