Сводка на войната, 1 март 2023 г.

Александър Леви и Катрин Гишар 01 март 2023 в 19:26 7574 4

дрон

Снимка Архив

Дронът "Шахед".

"Сводка" е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание "Курие Интернасионал" (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Двама шефове на Митниците към московските летища са осъдени на 10 и 7 години затвор за "контрабанда на валута". Четирима други висши служители под тяхно ръководство също получиха твърди присъди. По-конкретно генерал Александър Кизлик и неговият заместник Алексей Серебро са помагали на хора да влизат или излизат незаконно от страната с големи суми пари в чуждестранна валута. По време на претърсването на дома на Кизлик следователите откриват 600 000 евро в брой, същата сума в долари и килограм злато. Сред бенефициентите на техните "услуги" са много длъжностни лица от среден ранг, като например съпругата на руския посланик в Кения.

Във войната с безпилотни самолети между Киев и Москва през последните дни руското министерство на отбраната твърди, че е отблъснало днес атака на десет такива безпилотни самолета срещу цели в Крим. От своя страна руснаците изглежда са променили базата за изстрелване на собствените си безпилотни самолети, главно ирански "Шахед", повечето от които сега се изстрелват от Брянска област, близо до украинската граница, а не от региона на Азовско море. От украинска страна има всички признаци, че въоръжените сили вече използват по-бързи, по-дългообхватни дронове местно производство.

Първата дама на Русия. Според разследване на руския уебсайт "Проект" неофициалната спътница в живота на Владимир Путин, Алина Кабаева, притежава портфейл от недвижими имоти на стойност 120 млн. долара. Бившата олимпийска шампионка по гимнастика притежава около двадесет луксозни резиденции в Русия и вила във Франция. А в Сочи - считания за "най-голям апартамент в Русия", пентхаус с площ 2600 кв. м. Що се отнася до руския държавен глава, за него се твърди, че извлича част от богатството си от печалбите на една много дискретна компания - "Емина Консултантс", която има многобройни дъщерни дружества в Русия, включително компанията, която произвежда водката, носеща неговото име : "Путинка".

"Без маски, но с енергични ръкостискания" - така официалната беларуска преса обобщи посрещането на Александър Лукашенко от китайския президент Си Дзинпин днес. Разговорите им продължиха четири часа - два пъти повече от очакваното. Двамата президенти похвалиха "дългогодишното приятелство" между тях и двата им народа. Що се отнася до беларуският лидер, той също така подчерта, че "напълно подкрепя китайския мирен план", предложен наскоро от Пекин за прекратяване на конфликта в Украйна. В последния не се споменава изтеглянето на руските войски от страната - условие номер едно на украинците, за да седнат на масата за преговори.

[Под лупа] Защо Wizz Air прекратява полетите си до Кишинев

След 14 март всички полети на нискотарифната авиокомпания Wizz Air до и от молдовската столица се преустановяват за неопределен период от време. В много предпазливо изявление, в което внимателно се избягва думата "война", се казва, че това решение е взето в името на "безопасността на пътниците и екипажа". "Поради последните събития и високия, макар и не непосредствен, риск във въздушното пространство на страната, Wizz Air взе трудното, но отговорно решение да преустанови всички свои полети до Кишинев, считано от 14 март", се казва в него.

Базираната в Будапеща нискотарифна авиокомпания е популярна сред всички източноевропейски диаспори заради ниските си цени и добре развитата си мрежа. От Кишинев Wizz Air обслужваше 18 маршрута с три самолета, базирани на летището, т.е. една трета от общия му капацитет. Тя е първата, която взема това радикално решение, за което властите на страната веднага изразиха съжаление, заявявайки, че Молдова е готова да посрещне "всички видове заплахи".

Wizz Air е първата въздушна компания, който взема това решение досега: румънската национална авиокомпания Tarom, както и Air Moldova, Turkish Airlines и дори Austrian Air продължават да летят до молдовската столица. От Кишинев Wizz Air обслужваше четири германски града, седем италиански, както и Виена, Будапеща, Барселона, Лондон и Прага.

Доколко опасенията на нейните служители са основателни?

Молдова затвори въздушното си пространство в ранните часове на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и го отвори отново почти месец по-късно. Оттогава страната е била прелитана от руски ракети, особено през октомври 2022 г. и през януари миналата година. Отломки от въздушни снаряди също са откривани на молдовска територия в няколко случая. На 14 февруари въздушното пространство беше затворено за кратко като предпазна мярка след откриването на "летящ обект, наподобяващ метеорологичен балон".

Всички в региона със сигурност си и спомнят трагичния прецедент с търговския самолет на Малайзийските авиолинии, свален над Донецка област през 2014 г. от руска ракета. През ноември миналата година нидерландски съд осъди двама бивши руски разузнавачи и един украински сепаратистки лидер за убийство за това че са участвували в придвижването и задействането на руската ракетна система Бук, която беше използвана за свалянето на самолета, при което загинаха 298 пътници и екипаж.

През 2001 г. руски самолет, изпълняващ полет от Тел Авив до Новосибирск, беше свален от заблудена ракета над Черно море по време на военни учения водени от Украйна. Киев призна своята отговорност и изплати обезщетения на жертвите.

Линк телеграм-канала към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

02.03 2023 в 10:10

Пфффффхахахахахаха, любителят на биричка пред МОЧА няма невронен капацитет да открие обикновена стилистическа грешка и си мисли, че в новините наистина става дума за януари 2022. Хахахахахаха! Мужици, сър! :D

"Молдова затвори въздушното си пространство в ранните часове на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. и го отвори отново почти месец по-късно. ОТТОГАВА страната е била прелитана от руски ракети, особено през октомври 2022 г. и през януари МИНАЛАТА година."

810

3

зъбар путлерист, ужасссссс!путлер Капут, зъбар!

5330

2

deyan_h

02.03 2023 в 01:16

"страната е била прелитана от руски ракети, особено през октомври 2022 г. и през януари миналата година"... Да, чакаме с интерес, руските ракети паднали в Молдова януари 2022....
Уиз са прави. За какво им е да летят е обсег на Украинското ПВО.

5330

1

deyan_h

02.03 2023 в 01:11

"януари миналата година" е интересно....
Кой е обстрелял Молдова януари 2022? Бихте ли, Уважаема редакция, пояснили с доказателства?

 
X

Да помогнем на украинските деца!