Световният океан позеленява. Една от причините е промяната в климата, но има и друго

OFFNews 14 юли 2023 в 14:43 3217 0

океан

Снимка Getty images

Преобладаващият цвят на водата вече е зелен.

Световният океан позеленява. Какво не е наред с изумрудения цвят на водата? Според учените тази промяна на цвета може да се дължи на изменението на климата - и има печални последици.

След проучване на данни от сателитни снимки от последните две десетилетия екип от учени от САЩ и Великобритания установява, че 56% от повърхността на световния океан - повече от площта на цялата земна суша - е станала забележимо по-зелена между 2002 и 2022 г., като това е най-забележимо в тропическите райони в близост до екватора.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature и са цитирани от Би Би Си.

Цветът на океана се определя от повърхностния слой вода. Като правило, колкото повече в този слой е фитопланктонът, който използва зелен хлорофил за процеса на фотосинтеза, толкова по-зелена е водата. И обратното, колкото по-малко водорасли и микроби има във водата, толкова по-синя е тя.

Какво не е наред с фитопланктона? В края на краищата ние се стремим да направим нашия свят зелен. Тъй като фитопланктонът абсорбира въглероден двуокис, световният океан действа като гигантски склад за този парников газ, което теоретично ограничава глобалното затопляне.

Но според експертите повишената концентрация на фитопланктон може да има множество странични ефекти върху океанските екосистеми, които далеч не са предвидими.

Фитопланктонът променя температурата, прозрачността и съдържанието на хранителни вещества във водата.

Изследователите вече неведнъж са наблюдавали краткосрочните, но много тъжни последици от експлозивния растеж на фитопланктона в резултат на рязкото повишаване на температурата, когато той изразходва всички запаси от кислород във водата, оставяйки мъртви зони. Не всички живи организми са успели да се спасят.

Според ръководителя на изследването д-р Б. Б. Каел от Британския национален океанографски център наблюдаваните промени в океана са резултат от глобалното затопляне, което пък се дължи на активното използване на изкопаеми горива.

"Зелените океани са още едно доказателство за това как човешката дейност влияе върху живота на Земята и върху биосферата", пише ученият.

Изследователите признават, че фитопланктонът може да не е единствената причина за позеленяването на океаните, но анализът на Каел на сателитните снимки се вписва в компютърния модел, създаден през 2019 г. от съавтора му в изследването Стефани Дуткевич, старши научен сътрудник в Масачузетския технологичен институт.

Нейният модел включва два сценария за промени в цвета на световния океан през следващите 20 г. Единият включва наличието на парникови газове, а другият - не. След това моделът с парникови газове показа, че до 50% от океана ще се оцвети в зелено в рамките на две десетилетия.

Изследователите не са си поставили за цел да проучат в дълбочина възможните ефекти от позеленяването на световния океан. Те само посочват, че процесът в повърхностните микробиологични екосистеми вече е в ход, и са първите, които посочват това на научната общност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!