Световната банка повиши прогнозата си за растеж в света и я понижи за България

ова ще бъде най-силното възстановяване от рецесия за последните 80 години

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2021 в 20:16 1856 0

Офисът на Световната банка във Вашингтон.

Световната банка днес повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж до 5,6 процента за 2021 година. Това ще бъде най-силното възстановяване от рецесия за последните 80 години благодарение на стимулиращи разходи в САЩ и по-бързия растеж в Китай, но ограничаващо въздействие ще окаже изключително неравният достъп до ваксините срещу Ковид-19, предаде Ройтерс.

Прогнозата за тазгодишния икономически растеж на България е понижена с 0,7 пункта спрямо януарската до 2,6 процента, а за 2022 година е намалена с 0,4 пункта до 3,3 процента. За 2023 година СБ очаква българската икономика да нарасне с 3,4 процента, сочат данни в доклада, поместен на сайта на институцията.

Най-новите глобални икономически перспективи на банката бележат увеличение с 1,5 процентни пункта спрямо януарската оценка (4,1 процента), преди администрацията на президента Джо Байдън да встъпи в длъжност и да приеме пакета от 1,9 трилиона долара помощ за ковид. Оттогава ваксините се разпространиха много по-широко в САЩ и други заможни страни, което увеличи производството им, но в същото време прогнозите за нововъзникващите пазарни икономики и държавите с ниски доходи изостават, отбелязва Ройтерс.

Развиващите се страни ще се борят за догонване заради трайните последици от пандемията, допълва ДПА, като цитира доклада на СБ.

Въпреки че подобен растеж би бил "най-бързият следрецесионен темп от 80 години", общият глобален БВП може да остане с 2 процента по-нисък, отколкото ако ги нямаше пандемията и последващите ограничения върху бизнеса, е изчислила банката.

И макар натрупаното търсене да стане причина заможни и големи икономики като САЩ и Китай да нараснат съответно с 6,8 процента и с 8,5 процента през 2021 година, по-малките и по-бедните страни ще трябва да изчакат до догодина, за да възстановят загубите на доход на глава от населението, а това означава, че глобалният растеж ще бъде "неравномерен", предупреждава Световната банка.

Очаква се доходите на глава от населението в много от нововъзникващите пазарни икономики "да останат под нивата отпреди пандемията", което вероятно ще "влоши лишенията, свързани със здравето, образованието и жизнения стандарт", прогнозира още банката, цитирана от ДПА.

Международната институция очаква съвкупният БВП на еврозоната да се увеличи с 4,2 процента тази година, след миналогодишния спад от 6,6 процента. Япония вероятно ще постигне растеж от 2,9 процента, след като през 2020 година икономиката й се сви с 4,7 процента, допълва Асошиейтед прес, позовавайки се на новите оценки на СБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови