Светът се прощава с Мандела

OFFNews 10 декември 2013 в 09:21 2503 2

Нелсън Мандела
Нелсън Мандела

 

Хиляди южноафриканци вече се събират на стадиона в квартала на Йоханесбург за възпоменателната служба в памет на първия чернокож южноафрикански президент Нелсън Мандела.

За участие в церемонията пристигнаха американският президент Барак Обама и съпругата му Мишел. Заедно с тях пътуваха бившият президент Джордж Буш-младши и съпругата му Лора. Очаква се почит към Мандела да отдадат близо сто държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Над 80 хиляди души се очаква да се включат днес във възпоменателна церемония в Йоханесбург за починалия на 5 декември на 95-годишна възраст бивш южноафрикански президент Нелсън Мандела. Ще присъстват около сто държавни и правителствени ръководители от цял свят.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който също е в Йоханесбург, нарече Нелсън Мандела един от най-големите лидери на нашето време.

Неговото невероятно състрадание след излизането му от затвора след 27 години постави Южна Африка на пътя на диалога и помирението. Той беше колос, насочен към справедливостта, равенството и човешките права. Докосна дълбоко нашия живот и ни научи какво може да бъде постигнато както в Африка, така и по света. Нелсън Мандела беше повече от велик лидер на нашето време, той беше учител.

Руският президент Владимир Путин, който изрази съболезнования в южноафриканското посолство в Москва, сравни Нелсън Мандела с Махатма Ганди и с Александър Солженицин и го нарече велик хуманист и миротворец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!